Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: висновки Верховного Суду і рішення Європейського суду з прав людини

Реклама

Конституційний Суд України

Визначення суду першої інстанції про внесення виправлень в рішення і про відмову у внесенні виправлень в рішення подлежатапелляционному оскарженню окремо від рішення суду

Обнародувано рішення від 22 квітня в справі по конституційному зверненню Леоніда Рейниша відносно офіційного тлумачення положення п. 10 ч. 1 ст. 293 ГПК у взаємозв'язку з положеннями п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституціїч. 2 ст. 293 ГПК. Суд вказав, що положення п. 8 ч. 3 ст.29 Конституції відносно забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, окрім випадків, визначених законом, необхідно розуміти так, що в цивільному процесі апеляційному оскарженню підлягають визначення за винятком випадків, коли таке оскарження заборонене законом (рішення № 3-рп/2010, № 12-рп/2010, № 18-рп/2010); перелік визначень судна першої інстанції, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду, приведений в ст. 293 ГПК, не є вичерпним.

Конституційний Суд дійшов висновку, що в аспекті конституційного звернення положення п. 10 ч. 1 ст. 293 ГПК у взаємозв'язку з положеннями п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституцій, ч. 2 ст. 293 ГПК необхідно розуміти так, що апеляційному оскарженню окремо від рішення суду підлягають визначення суду першої інстанції як про внесення виправлень в рішення, так і про відмову у внесенні виправлень в рішення.

Верховний Суд України

Зобов'язання банку виплачувати відсотки за договором вкладу не припиняється із смертю вкладника

На засіданні Судової палати у цивільних справах 9 квітня 2014 року було розглянуто справа № 6-12цс14 про стягнення засобів, що недоплатили, і відсотків по банківському вкладу, який був успадкований після смерті вкладника. ВСУ вказав, що зобов'язання банку виплачувати відсотки за договором вкладу не припиняється із смертю вкладника і триває до дня, передування дню повернення засобів спадкоємцям.

До правовідносин по реалізації закладеного майна з публічних торгів, які виникли після 16 жовтня 2011 р., застосовуються положення ч. 2 ст. 49 Закону "Про іпотеку" в редакції, діючій на момент здійснення відповідних старанних дій

23 квітня 2014 року, розглянувши справа № 6-26цс14предметом якого була суперечка про визнання публічних торгів недійсними, ВСУ вказав, що оскільки через договір іпотеки право іпотекодержателя отримати задоволення вимог за рахунок закладеного майна виникає не з моменту укладення ним договорів кредиту або іпотеки, а у разі порушення боржником своїх зобов'язань, то з урахуванням норм ст. 2 ГПК, ст. 54 Закони "Про старанне виробництво" на правовідносини по реалізації закладеного майна з публічних торгів, які виникли після 16 жовтня 2011 р., не поширюється норма п. 2 завершальний положення закон № 3795 - VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно врегулювання стосунків між кредиторами і споживачами фінансових послуг" і застосовуються положення ч. 2 ст. 49 Закону "Про іпотеку" в редакції, діючій на момент здійснення відповідних старанних дій.

Обрані члени Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів

На черговому засіданні Пленуму 25 квітня були обрані члени Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції : Юрій Кармазин, Микола Лавренюк, Ярослава Мачужак, Володимир Мойсык, Станіслав Щотка.

Європейський суд з прав людини

Представлена російськомовна версія бази данны практики - HUDOC

Президент ЕСПЧ Дин Шпильман представив російськомовну версію бази данны практики Суду - HUDOC. Переклади російською мовою виходять з різних джерел, і ознайомитися з ними можна тут. Додаткові переклади доступні на зовнішніх інтернет-сайтах. Публікації і інші документи російською мовою по певних аспектах практики Суду розміщені на окремій сторінці.

За незаконне приміщення в психіатричну лікарню Україна повинна виплатити Анатолію Руденко 18 тис. євро

ЕСПЧ визнав порушення Україною ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на свободу і особисту недоторканість) у справі за скаргою підприємця Анатолія Руденко. Суд відмітив, що А. Руденко повністю залежав від органів влади, які вирішили не проводити незалежну експертизу і позбавили заявника шансів довести свою адекватність. Також ЕСПЧ відмітив, що національні суди, приймаючи рішення про примусову госпіталізацію пана Руденко, позбавили його можливості взяти участь в засіданні і захистити себе, оскільки лікарі, що помістили його в психіатричну лікарню, вирішили, що відвідувати судові засідання він не може. А. Руденко присуджена компенсація у розмірі 18 тис. євро.

Визнано порушення права шахтаря не платити за газ і електроенергію

Встановлено порушення Україною ст. 1 Протоколу № 1 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (захист власності) в справі "Будченко проти України" про звільнення колишнього шахтаря від оплати електрики і газу. Відповідно до ст. 43 Гірські Закони витрати по оплаті газу і електроенергії бере на себе підприємство, на якому працював шахтар. Україна зобов'язана виплатити Володимиру Будченко компенсацію у розмірі 2065 євро і відшкодувати 885,87 євро витрат.

Інші новини

22 квітня Печерський районний суд м. Києва прийняв рішення у справі № 757/9899/14-аяким заборонив Всеукраїнській громадській організації "Рада представників юридичних внз і наукових установ" проводити з'їзд з питань обрання членів Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Заборона на проведення 23 квітня в Одесі V з'їзду представників юридичних внз і наукових установ з питань призначення членів УСЮ і ВККС встановлений у рамках забезпечення позову Національної академії внутрішніх справ України. Голова ВОО Сергій Кивалов відклав проведення з'їзду і пообіцяв оскаржити визначення про забезпечення позову.

24 квітня Київський апеляційний адміністративний суд частково задовольнив скаргу Ігоря Луценка і визнав незаконним будівництво на території Гостиного двору, який розташований в Подільському районі м. Києва. Позов був поданий до Київської міської держадміністрації, яка розпорядженням від 29 лютого 2012 року № 329 надала ПАО "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрация" право на проектування і реконструкцію нежитлових приміщень будівлі "Гостиний двір" будинку № 4 на Контрактовій площі в Подільському районі під торгово-офісний центр.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини