Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Конституції встановлять право місцевої влади на частину загальнонаціональних податків

25 квітня 2014, 09:48
99
1
Реклама

24 квітня Віце-прем'єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман презентував зміни в Конституцію України в частині реформування системи місцевого самоврядування.

Йдеться про впровадження трирівневої системи самоврядування, побудованої на принципі субсидиарности, де базовим рівнем є община - місто, село або селище, якому надаються максимально широкі компетенції організації життєдіяльності в межах своєї території, а також широкий рівень фінансової спроможності.

"Ми пропонуємо закріпити право місцевого самоврядуванняокрім місцевих податків, на частину загальнонаціональних податків, а саме - на прибуток підприємств і на прибутки фізосібякі зараховуватимуться до місцевих бюджетів"- відмітив В. Гройсман.

За його словами, трирівнева система організації влади передбачає створення районних і обласних виконавчих органів, що обираються з числа депутатів за результатами місцевих виборів. Також замість обласних і районних держадміністрацій з'являться державні представництва з обмеженою штатною чисельністю людей, фактично префекти, які виконуватимуть спостережливі і координуючі функції в регіоні від імені держави, координувати роботу державних інспекцій, а також дії територіальних органів виконавчої влади під час надзвичайних ситуацій.

Ці зміни в Конституції спрямовані в парламентську Конституційну комісії і вже восени мають бути винесені на розгляд Верховної Ради України.

Джерело: Минрегион.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини