Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити пасажирові у разі відміни авіарейсу?

25 квітня 2014, 09:17
840
0
Реклама

Мининфраструктуры і Госавиаслужба отримують численні звернення від пасажирів авіакомпаній у зв'язку з відміною рейсів в міжнародному і внутрішньому повідомленнях з причин напруженої ситуації в Україні. Отже Мининфраструктуры відповідає на питання, які виникають найчастіше.

Чим визначені права авіапасажирів і відповідальність авіаперевізника у разі відміни рейсу?

Права авіапасажирів у разі відміни рейсів визначені наступними законодавчими актами: Повітряний кодекс України (зокрема, ст. 103-105 ), Правила повітряних перевезень пасажирів і багажу, затверджені наказом Мининфраструктуры від 30.11.2012 № 735 (зокрема, розділ XVI), Конвенція про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень (Монреальська конвенція).

Ці норми застосовуються до будь-якого міжнародного і внутрішнього перевезення пасажирів, здійснюваною як українськими, так і іноземними авіаперевізниками з / до українських аеропортів. Вони поширюються на усіх пасажирів незалежно від класу обслуговування і вартості авіаквитків.

Які права має пасажир, якщо рейс, на який він придбав квиток, був скасований?

У разі відміни рейсу, авіакомпанія зобов'язана запропонувати на вибір пасажира:

1) відшкодування впродовж 7 днів:

- повній вартості квитка за ціною, по якій він був придбаний

- за невикористану частину квитка і за використану частину або частини квитка, якщо рейс більше не задовольняє потреби пасажира, а також

- при необхідності забезпечити зворотний рейс в початковий пункт відправлення при першій нагоді.

2) зміна маршруту до кінцевого пункту призначення по першій можливості або за бажанням пасажира в пізніший час і за наявності вільних місць.

У яких випадках пасажир має право отримати компенсацію від авіаперевізника у разі відміни рейсу?

Пасажир має право на компенсацію, якщо його не повідомили про відміну рейсу :

- менш ніж за 2 тижні до запланованого часу відправлення;

- в період не більше ніж за 2 тижні і не менше чим за 7 днів до запланованого часу відправлення і запропоновану зміну маршруту дозволить відправитися з пункту відправлення не пізніше ніж за 2 години до запланованого часу відправлення і прибуття в кінцевий пункт призначення не пізніше ніж через 4 години після запланованого часу прибуття;

- не менше чим за 7 днів до запланованого часу відправлення і запропоновану зміну маршруту дозволить відправитися з пункту відправлення не пізніше ніж за годину до запланованого часу відправлення і прибуття в кінцевий пункт призначення не пізніше ніж через 2 години після запланованого часу прибуття.

Авіаперевізник не зобов'язаний виплачувати компенсацію, якщо причиною відміни рейсу була дія непереборної сили або надзвичайна ситуація.

У яких розмірах виплачується компенсація?

Розмір компенсації визначений ч. 5 і 6 ст. 104 Повітряні кодекси України і складає:

- 250 євро для рейсів дальністю до 1500 кілометрів;

- 400 євро для рейсів дальністю від 1500 до 3500 кілометрів;

- 600 євро для рейсів дальністю понад 3500 кілометрів.

Перевізник має право зменшити розмір компенсації на 50 %, якщо пасажирові пропонується заміна маршруту перевезення до того пункту призначення альтернативними рейсами, час прибуття яких не перевищує запланованого:

- на 2 години для рейсів дальністю до 1500 кілометрів;

- на 3 години для рейсів дальністю від 1500 до 3500 кілометрів;

- на 4 години для інших рейсів.

Які додаткові послуги зобов'язані забезпечувати авіаперевізники у разі відміни рейсу?

У разі відміни рейсу авіаперевізником і продовження пасажиром подорожі іншим рейсом (рейсами) або по іншому маршруту пасажирам має бути безкоштовно запропоноване і забезпечене:

1) живлення і прохолодні напої пропорційно часу очікування нового рейсу;

2) місця в готелі у разі, якщо пасажири вимушені чекати відправлення впродовж однієї або більше за ночі або якщо час додаткового очікування відправки більший, ніж передбачалося;

3) наземний трансфер по маршруту аеропорт - готель - аеропорт;

4) два телефонні дзвінки або факс-сообщения або повідомлення по електронній пошті, якщо для цього є технічні умови аеропорту.

Авіаперевізник зобов'язаний приділяти особливу увагу потребам пасажирів з обмеженими фізичними можливостями (інвалідів), і осіб, які їх супроводжують, а також потребам дітей без супроводу дорослих.

Чи існує гранична сума, якою обмежується відповідальність авіаперевізника перед пасажиром?

Відповідно до ст. 22 Монреальських конвенції, у разі збитку, заподіяного в результаті затримки при перевезенні пасажирів і багажу на міжнародних рейсах, відповідальність перевізника відносно кожного пасажира обмежується сумою 4150 спеціальних прав запозичення (4650 євро по курсу за станом на 23.04.2014).

Таким чином, відповідальність авіаперевізника не обмежується ціною, по якій пасажиром був придбаний відповідний квиток.

Як бути за ситуації, коли перевізник відмінив усі свої рейси на певному маршруті?

У разі відміни рейсу, авіакомпанії не обмежені в зміні маршруту тільки у рамках власної мережі рейсів. Авіаперевізник зобов'язаний забезпечити транспортування пасажирів до кінцевого пункту призначення також рейсами інших авіаперевізників, у тому числі на стикувальних рейсах через інші хабы (вузлові аеропорти).

Чи відрізняються межі відповідальності низкобюджетных авіаперевізників (лоукостов) від класичних авіакомпаній?

Законодавство України і стандарти, прийняті в міжнародних конвенціях, встановлюють однакові межі відповідальності усіх типів авіаперевізників перед пасажирами у разі відміни рейсів. Це стосується, зокрема, повернення вартості авіаквитків, зміни маршруту, виплати компенсації і надання додаткових послуг. Виключень для лоукостов немає.

Що може зробити пасажир, якщо авіакомпанія порушує його права у разі відміни рейсу?

У разі порушення авіакомпанією Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу пасажирам необхідно подавати письмові звертання до Державної авіаційної служби ( 01135, ін. Перемоги, 14, м. Київ).

Фахівці Державної авіаційної служби розглядають кожне звернення про порушення авіакомпаніями прав пасажирів. За наявності факту порушення авіакомпанією вимог законодавства, Державна авіаційна служба приймає відповідне рішення, яке є основою для накладення на авіакомпанію штрафу у розмірі від 500 до 1000 НМДГ.

Також, з метою отримання від авіаперевізників відшкодування, пасажири можуть звертатися до суду.

Як пасажир може мінімізувати риски, пов'язані з повітряною подорожжю?

На сьогодні широко поширена практика страхування ризиків, пов'язаних з проблемами, які можуть виникнути під час поїздки за кордон, зокрема, відміни або тривалого запізнення рейсу, втрати або ушкодження багажу і так далі

Джерело: Мининфраструктуры.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини