Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як застосовувати постанову № 202 про обмеження для банків, встановлених з 8 квітня до 7 травня?

Реклама

У листі від 17 квітня 2014 року № 40-111/17687 Нацбанк роз'яснив, як застосовувати норми постанови від 7 квітня 2014 року № 202, що набуло чинності 8 квітня і діючого до 7 травня.

Так, роз'яснено, що заборона надавати кредити без забезпечення поширюється на операції, які здійснюються на підставі договорів, ув'язнених до набуття чинності постанови № 202, в які після цієї дати вносилися зміни по збільшенню термінів користування кредитами (не пов'язаних з реструктуризацією боргу) і / або збільшенню сум кредитів.

Заборона придбавати недержавні цінні папери від свого імені поширюється на операції РЕПО, здійснювані з переходом права власності на такі цінні папери, окрім цінних паперів, розміщення яких здійснюється під гарантію Кабміну, надану відповідно до Закону про Держбюджет.

Також роз'яснено, що напрям прибутку на формування резервного фонду не суперечить вимогам постанові № 202. Відповідно до ст.30 Закону "Про банки і банківську діяльність" резервні фонди є складеними регулятивного капіталу банку, основною функцією якого є поглинання ризиків в діяльності банків.
Банки зобов'язані формувати резервний фонд на покриття непередбачених збитків по усіх статтях активів і позабалансових зобов'язаннях. Розмір відрахувань до резервного фонду має бути не менше 5 % від прибутку банку до досягнення ними 25 % розміру регулятивного капіталу банку.

Виплата дивідендіву тому числі нарахованих до набуття чинності постанови № 202 (до 8 квітня), як по простих, так і по привілейованих акціях, на період дії цієї постанови (до 7 травня) заборонена.

Постанова № 202 не встановлює:

- заборона на здійснення валютних операцій на умовах "своп" і надання кредитів овернайт;

- вимоги до суми забезпечення по кредиту;

- заборона на здійснення банком впродовж одного операційного дня операцій по купівлі-продажу недержавних цінних паперів від свого імені з метою отримання доходу;

- заборона на виплати, які є складовою частиною заробітної плати керівників і виплачуються на постійній основі;

- заборона на здійснення капітальних інвестицій по основних засобах і нематеріальних активах, банківських операцій, що беруть участь в проведенні, визначених в ст. 47 Закону Про банки і банківську діяльність;

- заборона на здійснення витрат на інформаційно-консультаційні послуги, які виходять з метою забезпечення здійснення діяльності банку (наприклад, отримання інформації від інформаційного агентства Рейтер);

- заборона на здійснення витрат на оплату семінарів для працівників банку.

Заборона на збільшення об'ємів капітальних інвестицій по основних засобах і нематеріальних активах, які не беруть участі в проведенні банківських операцій, не поширюється на здійснення операцій по договорах, ув'язнених до набуття чинності постанови № 202, і в які після цієї дати не вносилися зміни відносне збільшення сум.

Заборона на витрати на консультаційні послуги фінансового характеру не поширюється на здійснення операцій по договорах, ув'язнених до набуття чинності постанови № 202, і в які після 8 квітня не вносилися зміни відносно збільшення термінів дії договорів і / або сум.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини