Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яценюк доручив розмитнити усі ліки і перевірити ріст цін на них

23 квітня 2014, 13:35
268
4
Реклама

Сьогодні на засіданні Кабміну Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив вжити заходи для стабілізації ситуації на ринку лікарських препаратів. Зокрема, він повідомив, що на сьогоднішньому засіданні уряд розгляне три проекти постанов, що стосуються цього питання.

Відмітимо, набув чинності Закон про зниження ПДВ на лікарські засоби з 20% до 7 % і встановлення єдиної ставки ПДВ. У зв'язку в з цим А. Яценюк повідомив, що учора звернувся в Державну митну службу з вимогою негайно розмитнити усі лікарські засобиякі знаходяться на митниці.

Ще одне питання порядку денного Уряду стосується прозорості тендерів у фармакологічній галузі. А. Яценюк відмітив, що Мінохоронздоров'я оголосило тендери на загальну суму 2,2 млрд. грн. на закупівлю лікарських засобів і медичних препаратів : "Минулого року з 2,2 млрд. грн. усього лише п'ять компаній отримали майже 80 % від цієї суми. Тому вимагаю, щоб в поточному році були проведені прозорі тендери".

А. Яценюк також відмітив необхідність виконання постанови про врегулювання цін на медичні препарати. Він відмітив, що курс національної валюти за останні два місяці виріс на 20 %, тоді як ціни на ліки виросло набагато більше, десь на 60 % : "Звертаюся до усіх, хто реалізує медичні вироби і лікарські засоби - якщо курс виріс на 20 %, то це означає 20 %, а не на 120 % ".

Глава Уряду доручив Мінохоронздоров'я проконтролювати це питання, а Мінекономіки через Державну інспекцію з контролю за цінами - виконання постанови про державне врегулювання цін на медичні препарати.

Також пан Яценюк звернувся до Міністра охорони здоров'я відносно проведення перевірки реалізації медичних препаратів в лікарнях і медичних установах: "Часто буває так, що головлікар є і власником аптеки в цій лікарні, і він же ставить ціну на медичні препарати на 30-40 % вище".

А. Яценюк також відмітив необхідність провести консультації з європейськими партнерами за системою компенсацій за придбані ліки і розширення цієї програми у рамках загальної реформи медичної галузі.

Джерело: Урядовий портал.

Нагадаємо, АМКУ зайнявся вивченням механізму формування цін на ліки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини