Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підкуп виборців на наступних виборах може коштувати 3 років позбавлення волі

23 квітня 2014, 12:50
456
0
Реклама

Кабмін зареєстрував законопроект № 4741 про внесення змін до Карного кодексу відносно посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Проектом пропонується наступне:

1) посилити санкції ст. 157 УК.

Зокрема, передбачено наступне - ч.1: перешкодило здійсненню виборчого права або права брати участь в референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму або діяльності офіційного спостерігача - обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років.

Ч. 2: аналогічні діяння, вказані в ч.1, сполучені із застосуванням насильства, знищенням або ушкодженням майна, загрозою застосування насильства або знищення або ушкодження майна, - обмеження свободи на термін від 2 до 5 років або позбавлення волі на той же термін.

А ось за втручання посадовця в здійснення повноважень виборчої комісії або комісії з референдуму загрожує позбавленням волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 2 до 3 років. В той же час діюча редакція статті передбачає ряд альтернативних покарань, в т.ч. штраф.

Крім того, з ч.1 ст. 157 виключається слово "підкуп". Замість цього, планується викласти в іншій редакції ст. 160 УК - тепер нею передбачена карна відповідальність не за порушення законодавства про референдум, а за підкуп виборця, учасника референдуму. Так, у разі прийняття пропозиції або отримання неправомірної вигоди за відмову від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці більше одного разу, голосування за певного кандидата та ін. незалежно від фактичного волевиявлення особи і результатів голосування - загрожує покарання у вигляді штрафу від 100 до 300 НМДГ, або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження свободи на той же термін.

У свою чергу дії особи, що запропонувала нагороду за голос або т.п., караються більш суворо - обмеженням свободи на строк до 3 років, або позбавленням волі на той же термін, з позбавленням права на заняття визначених посаді на термін від 1 до 3 років.

Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам неправомірної вигоди чи надання безоплатно товарів (окрім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням свободи на термін від 2 до 4 років або позбавленням волі на той же термін з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 1 до 3 років.

2) викласти в іншій редакції ст. 158 УК - надання помилкових відомостей в орган ведення Держреєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування чи відомостей Державного реєстру виборців.

Відмітимо, підробка, використання або зберігання незаконно виготовлених або підробних виборчих документів - караються позбавленням волі на термін від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 2 до 3 років.

Викрадення або приховання виборчого ящика з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів, незаконне знищення виборчої урни з бюлетенями, або підписання протоколу про підрахунок голосів до його заповнення, або включення в такий протокол свідомо недостовірних відомостей, ін. - карається позбавленням волі на термін від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 1 до 3 років.

3) викласти в іншій редакції ст. 158-1 УК, якій встановлюється відповідальність незаконне використання виборчого бюлетеняхворіючи для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу.

Так, надання або отримання виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі особою, що не має права його надавати або отримувати, або викрадення або приховання бюлетеня, або надання виборцеві заповненого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування більше одного разу - карається штрафом від 100 до 300 НМДГ або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням свободи на строк до 3 років .

4) посилити санкції ст. 159-1 УК, якою передбачена відповідальність за порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичній партії.

Проектом виключаються усі альтернативні покарання, залишаючи тільки обмеження або позбавлення волі.

Крім того, в розумінні ст. 159-1 згідно з проектом допомогою у великому розмірі, наданій партії або кандидатові з порушенням законодавства, вважається, сума коштів/ майна в розмірі, що перевищує 30 мінімальних зарплат (зараз - що перевищує 400).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини