Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити право на землю, на якій розташована будівля, що належить декільком особам?

Реклама

У листі від 17 квітня 2014 року № 28-28-0.17-4386/2-14 Державне агентство земельних ресурсів роз'яснило, що оскільки земельна ділянка може бути об'єктом громадянських прав виключно з моменту його формування, оформлення прав на ділянкуна якому розташована будівля, що знаходиться в загальній власності декількох суб'єктів, можливо шляхом надання в користування і укладення договору оренди земели з усіма власниками будівлі, в якій сторонами (орендарями) виступатимуть декілька осіб (множинність сторін). Порядок використання земельної ділянки кожним співвласником будівлі, зокрема відшкодування орендної плати за використання земельної ділянки, повинно здійснюватися пропорційно долям осіб в праві власності на будівлю кожного співвласника.

Вказаний договір оренди землі повинен містити невід'ємні частини, визначені ст. 15 Закону "Про оренду землі".

Також відмічено, що частина (доля) земельної ділянки не може бути об'єктом оренди землі, оскільки відповідно до ст. 3 Закони "Про оренду землі" об'єктом оренди являються земельні ділянки, що знаходяться у власності громадян, юрособ, комунальної і державної власності, а отже укладення договору оренди землі можливо тільки на земельну ділянку з вказівкою в нім відомостей про об'єкт оренди (земельній ділянці) і відповідно усіх орендарів.

Згідно ст.ст. 125 і 126 Земельного кодексу право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права і оформляється відповідно до Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили". Частиною 10 ст. 79-1 ЗК встановлено, що держреєстрація прав на земельні ділянки здійснюється після їх реєстрації в Державному земельному кадастрі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини