Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав на необхідність нарахування відсотків по вкладу після смерті вкладника

Реклама

Обнародувана постанова Верховного Суду України, прийнята на засіданні Судової палати у цивільних справах 9 квітня 2014 року. Розглянувши справу 6-12цс14 про стягнення засобів, що недоплатили, і відсотків по банківському вкладу, який був успадкований після смерті вкладника, ВСУ роз'яснив, що по сенсу ст. 1060 і частини 2 ст. 1228 ГК договір банківського вкладу полягає на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад до запитання) або на умовах повернення вкладу після закінчення встановленого договором терміну, право на який входить до складу спадку незалежно від способу розпорядження ним.

Згідно частини 2 ст. 608 ГК зобов'язання не припиняється із смертю кредитора, оскільки воно не є нерозривно пов'язаним з особою останнього. У такому разі права і обов'язки (спадок) фізичної особи (вкладника), який помер, переходять до інших осіб - спадкоємців.

Отже, зобов'язання банку виплачувати відсотки за договором вкладу не припиняється із смертю вкладника і триває до дня, передування дню повернення засобів спадкоємцям.

Нагадаємо, аналогічна правова позиція була висловлена ВСУ при перегляді справи № 6-67цс13 і поділа № 6-157цс13.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини