Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правові підсумки 18 - 21 квітня

22 квітня 2014, 09:30
144
1
Реклама

18 квітня відбулося засідання Верховної Радиале депутати не приймали ніяких документів. Не змогли прийняти присягу нові члени УСЮ - И. Богословська нагадала, що вони повинні спочатку пройти Комітет, і навіть пообіцяла почати голодовку. Спікер погодився зняти порядку денного дня з питання присяги і перенести його на наступний тиждень. Також на засіданні А. Турчинов у черговий раз пригрозив депутатам-сумісникам. Наступне засідання ВР заплановане на 24 квітня.

А під час години питань до уряду Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін вже підготував законопроект про амністію тих протестуючих, які згідно Женевській домовленості здадуть зброю, звільнять незаконно захоплені приміщення.

Набули чинності:

- Закон № 1183 - VІІ про посилення відповідальності за злочини проти національної безпеки, що вносить зміни в УК;

- Закон № 1190 - VII відносно посилення матеріально-фінансового забезпечення обороноздатності держави, якою дозволено фінансування армії за рахунок добродійностіа також постанова про режим використання таких добродійних пожертвувань;

- Закон № 1191 - VІІ про внесення змін до Податкового кодексу України відносно відміни податку за утилізацію знятих з експлуатації ТС і оподаткування акцизним податком операцій по переобладнанню;

- постанова, якою визначені суми допомозі ветеранам;

- наказ Мінюсту № 579/5 про внесення зміни в Порядок проведення перевірки організації роботи нотаріусів.

И. о. Президента України Олександр Турчинов підписав ряд розпоряджень відносно забезпечення держохорони кандидатів в Президенти - Богомолець, Добкина, Ляшко, Порошенко, Тимошенко і Тігіпко. При цьому народний депутат Олег Царев повідомив на сторінці в Facebook, що А. Турчинов забрав у нього державну охорону, покладену згідно із законом.

Прокуратура розшукує А. Януковича; розслідує справу проти В. Януковича за невизнання Голодомору; продовжує відкривати виробництва на О. Царева за сепаратизма також встановила що В. Янукович, А. Якименко і В. Захарченко за попередньою змовою створили терористичну організацію. Крім того, прокуратура порушила справу проти командира батальйону, що перейшов на сторону сепаратистів в Горловці; 6 подів по фактах бездіяльності чиновників і силовиків в Донецькій обл і тому подібне В цілому по фактах злочинів, пов'язаних з проявами сепаратизму і посяганням на територіальну цілісність держави, правоохоронними органами збуджено і розслідується більше двохсот карних виробництв.

Під час п'ятничного телезвернення А. Турчинов повідомивщо українська влада готова надати російській мові і іншим мовам спеціальний статус у певних областях України.

19 квітня

Набули чинності:

- Закон № 1170 - VII про внесення змін до деяких законодавчих актів, що спрощує доступ до публічної інформації;

- Закон № 1185 - VII про амністію в 2014 році.

- Закон № 1200 - VII про внесення змін до НК і інші акти законодавства відносно усунення окремих невідповідностей норм законодавства.

И. о. Президента України Олександр Турчинов зробив ряд кадрових ротацій в місцевих адміністраціях, а також призначив собі радників - Юрія Луценка, Ігоря Смешко і Володимира Горбулина. Крім того, звільнений ректор Національної академії Служби безпеки Іван Мусиенко.

Генпрокуратура перевіряє законність використання водометів під час зимових протестів в Києві - повідомив Міністр Кабміну Остап Семеракнагадавши, що новий уряд 1 березня 2014 р. відмінив це рішення колишньої влади і рекомендував Генпрокуратурі дати йому правову оцінку.

Також О. Семерак розповівщо чиновники самі платитимуть за користування державними дачами.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков призвав жителів Донецької області надавати інформацію про ініціаторів міжнаціональної ворожнечі в регіоні.

20 квітня

Святковий день почався з неприємних новин з Донецької області - в нічному зіткненні у Слов'янську загинули три людини. По факту цього озброєного зіткнення МВС України проводиться перевірка з попередньою правовою кваліфікацією по ч.1 ст.115 УК України (умисне вбивство). МЗС РФ поклало відповідальність за озброєний напад на "Правий сектор" (#ВизиткаЯроша). МЗС України звинуватило МЗС РФ в спотворенні оцінок ситуації в Слов'янську, нагадавши про Женевські угоди. У Службі безпеки України вважають, що зовнішній напад на блокпост в Слов'янську інсценували диверсанти і представники криміналітету, яких підтримують і озброюють офіцери ГРУ ВС РФ.

Місія ОБСЄ виявила ознаки роботи іноземних консультантів в східних областях України. Про це заявив глава місії Клаус Цилликенс, проте, уточнив, що чітких доказів цього у місії доки немає.

Олександр Турчинов розповів про хід антитерористичній операції на південному сході і назвав головну її складність: "Терористи, які зі зброєю захоплюють адміністративні будівлі, ховаються за спини людей, обдурених російською пропагандою, та тихий, які знаходяться у полоні своїх ілюзій і просто втягнені у ці надзвичайно небезпечні як для країни, так і для регіону процеси". При цьому він нагадав, що що "покаялися" чекає амністія.


Також в.о. Президента заявив, що сподівається на прийняття конституційної реформи у першому читанні до кінця травня, а в другому і в цілому - восени.

21 квітня

Відсторонений президент Віктор Янукович призвав українську владу відвести Збройні Сили в місця постійної дислокації і вивести частини Національної гвардії зі сходу України. Про це говориться в документі, поширеному ІТАР-ТАРС. Також В. Янукович заявив, що в Україні спершу необхідно провести референдуми з питання федералізації держави, а після цього - референдум про президентську або парламентську форму правління. Лише після референдумів необхідно проводити конституційну реформу і вибори. Також В. Янукович призвав військовослужбовців не виконувати накази.

Президент РФ Володимир Путін підписав:

- указ про реабілітацію кримсько-татарського населення Криму та ін. нацменшостей;

- закон, що полегшує отримання громадянства РФ;

- закон про правове положення мігрантів;

а також вніс в Держдуму законопроект про створення в Криму ігорної зони.

Минагрополитики України звернулося в Міненергетики і Антимонопольний комітет з листом, в якому просить вжити заходи відносно ресурсного насичення ринку нафтопродуктіва також здійснити перевірку обгрунтованості встановлення цін в роздрібній і оптовій торгівлі нафтопродуктами.

Анонси

Сьогодні, 22 квітнявідбудеться круглий стіл "Вплив адаптації антидискримінаційного законодавства на приватні компанії у рамках асоціації України з ЄС"який проходитиме у рамках ініціативи "ЗАКОН для ВСІХ". Учасники: громадські організації, представники ЕБА, Американської торгової палати, Американського посольства, Представництва Єврокомісії в Україні, Секретаріат омбудсмана та ін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини