Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: обрання голів вищих судів, укладення ВСУ

Реклама

Обрання голів вищих судів за новою процедурою

Відповідно до Закону № 1188 - VII "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", що набуло чинності 11 квітня, голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, секретарі палат апеляційного суду, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники і секретарі палат призначаються на посаді строком на один рік шляхом таємного голосування з числа суддів цього суду, але не більше ніж на термін повноважень судді. Процедура обрання детально роз'яснена Радою суддів господарських судів.

15 квітня Головою Вищого господарського суду України був обраний Богдан Львов. Відмітимощо на цю посаду також претендували Віктор Татьков, Петро Мищенко і Петро Гончарук.

16 квітня на зборах суддів Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ Головою обрали Бориса Гулько.

17 квітня повинен був бути обраний Голова Вищого адміністративного суду. Але судді, у зв'язку з "грубим тиском при обговоренні питання про обрання Голови, погрозами штурму приміщення, а також у зв'язку із загрозою життя і здоров'ю" прийняли рішення про перерву на невизначений термін.

Верховна Рада України

17 квітня були внесені зміни в ст. 35 Господарського процесуального кодексу відносно підстав звільнення від доведення (законопроект № 0927). Згідно зі змінами обставини, які визнаються сторонами і іншими особами, що беруть участь в справі, можуть не доводитися перед судом, якщо у суду не виникає сумніву в достовірності цих обставин і добровільності їх визнання. Обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, окрім встановлених рішенням третейського суду, не доводяться при розгляді інших справ, в яких беруть участь ті ж особи або особа, відносно якої встановлені ці обставини.

Вирок суду в карному виробництві або постанова суду у справі про админправонарушении, які набрали законної сили, є обов'язковими для господарського суду, що розглядає справу про правові наслідки дій або бездіяльності особи, відносно якої ухвалений вирок або постанова суду, тільки в питаннях, чи мало місце діяння і чи здійснено воно цією особою.

Верховний Суд України

Схвалена Концепція змін в Конституцію в частині діяльності судової влади, розроблена робочою групою Суду

На засіданні Пленуму Верховного Суду України 11 квітня була схвалена Концепція змін в Конституцію, якій, зокрема, пропонується повернення до 3-звеньевой системи судової системи. Отже, будуть ліквідовані спеціалізовані суди. Також планується збільшити мінімальний вік судді з 25 до 30 років. Крім того, Голова ВСУ Ярослав Романюк заявив, що за квотою суду в люстрационную комісію мають бути призначені судді ВСУ у минулому, імовірно троє - з карної палати і два цивилиста, або один цивилист і один суддя з адміністративної палати. Передбачається, що Пленум ВСУ збереться в середині травня і визначиться з членами Комісії. Детальніше про хід засідання читайте в матеріалі ЮРЛИГИ.

Фонд соцстрахування зобов'язаний здійснити перерахунок призначених щомісячних страхових виплат по профзахворюванню

9 квітня 2014 року ВСУ було розглянуто справа № 6-8цс14 по позову до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань про зобов'язання здійснити перерахунок призначених щомісячних страхових виплат. При перегляді цієї справи ВСУ висловив таку правову позицію: Для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню особам, з дня звільнення яких з роботи, з якою пов'язано професійне захворювання, пройшло більше року і що працювали неповний календарний місяць, середня зарплата обчислюється виходячи з розміру зарплати перед звільненням пропорційно кількості днів, фактично відпрацьованих застрахованими особами у вказаному місяці, з урахуванням її коригування, що проводиться робочим органом старанної дирекції Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань.

Майно, вибуле з володіння власника за рішенням суду, надалі скасованого, вважається вибулим з володіння власника окрім його волі

На засіданні Судової палати у цивільних справах 16 квітня 2014 року, розглянувши справа № 6-146цс13 про витребування власником свого майна від добросовісного набувача, ВСУ роз'яснив, що по сенсу ст. 388 Цивільного кодексу майно, яке вибуло з володіння власника на підставі рішення суду, прийнятого відносно цього майна, але надалі скасованого, вважається вибулим з володіння власника окрім його волі.

Інші новини

11 квітня в.о. Президента Олександром Турчиновим були призначені члени Вищої ради юстиції : Сергій Бондарь, Сергій Власенко і Лідія Мазур.

Конституційний Суд відкрив конституційне виробництво за уявленням омбудсмана про неконституційність примусової госпіталізації недієздатних особи.

Міжнародний карний суд в Гаазі (Гаагський трибунал) отримав право розслідувати можливі злочини в Україні, здійснені за період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Апеляційний суд міста Києва оголосив перерва в розгляді справи адвоката Дениса Бугая до 23 квітня.

Сумський адмінсуд заборонив фотографуватися для паспорта на тлі пейзажу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини