Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд заборонив фотографуватися для паспорта на тлі пейзажу

Реклама

10 квітня 2014 року Сумський окружний адмінсуд розглянув справу № 818/734/14 про зобов'язання Державної міграційної служби вклеїти в паспорт фотокартку у зв'язку з досягненням 25-річного віку.

Позивач звернувся в міграційну службу із заявою про вклеювання фотографії, але УГМСУ в Сумській області відмовило йому, пославшись на те, що надані фотографії не відповідають вимогам ДСТУ 1303-94. "Фотовідбитки чорно-білі і кольорові. Загальні технічні умови від 01.07.1994 року". Відмову позивач вважає необгрунтованою, оскільки при вклеювання фотографії відповідач зобов'язаний керуватися Порядком оформлення і видачі паспорта Українивимогам пункту 3.2 якого відповідають надані фотографії.

Міграційна служба просила відмовити в задоволенні позовних вимог, відмітивши, що позивач вже двічі просив вклеїти фотографію. Перший раз йому відмовили, оскільки зображення особи на фото було зроблене не в анфас. Після повторного звернення позивача міграційна служба відмовила, оскільки фотографія була представлена вже в самостійно обрізаному розмірі 35х45мм, вільне над зображенням поле складало не більше 1 мм, задній фон фотографії був контрастний, кольоровий, із зображенням пейзажу.

Суд відмовив в задоволенні позову, прийнявши сторону міграційної служби. Суд дійшов висновку, що Положенням про паспорт громадянина України і Порядком оформлення і видачі паспорта громадянина України встановлені загальні вимоги до розміру і зовнішнього вигляду фотографій, при цьому деталізовані вимоги визначені додатком № 20 "Вимог до фотовідбитків для паспортів" ДСТУ-1303-94 "Фотовідбитки чорно-білі і кольорові. Загальні технічні умови", затверджених наказом Держстандарту України від 1 березня 1994 р. № 44.

Таким чином, суд вирішив, що у паспорт не може бути вклеєна фотографія з пейзажним фономоскільки фото повинні відповідати таким вимогам:

- виконані з одного негативу;

- зображення особи - виключно анфас;

- без головного убору;

- виготовлені на тонкому білому або кольоровому фотопапері без куточка;

- для громадян, що постійно носять окуляри, - обов'язкове фотографування в окулярах;

- обрізання фото робиться спеціальним пристроєм в паспортній службі (нині - районних відділах Міграційної служби областей);

- кольорове зображення має бути природних кольорів, виразним;

- фон - сірим, допускається тільки технічна ретуш.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини