Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пенсійний фонд роз'яснив питання обліку ЕСВ з прибутків мобілізованих

Реклама

У листі від 11 квітня 2014 року № 9846/05-10 Пенсійний фонд розповів про стягування сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з прибутків покликаних на військові збори або мобілізованих осіб.

Роз'яснено, що відповідно до п. 7 - 8 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення і заохочення військовозобов'язаних і резервістів за працівниками, покликаними на військові збори, зберігається місце роботи і середня зарплата, яка виплачується за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв'язку з від'їздом на збори, а також середня зарплата за перші півмісяця зборів. За час перебування, що залишився, на зборах зарплата виплачується в звичайні терміни, встановлені на підприємстві, в установі або організації, де працює військовозобов'язаний.

Згідно з постановою Кабміну від 23 листопада 2006 року № 1644 виплата середнього заробітку військовозобов'язаним, в т. ч. резервістам, покликаним на збори, проводиться підприємствами, установами і організаціями, в яких працюють покликані на збори.

На період мобілізації, на особливий період, але не більше за один рік, за працівниками також зберігається місце роботи і середня заробітна плата. Така норма введена Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно забезпечення проведення мобілізації", що набуло чинності 1 квітня. Трудові стосунки, впродовж указаных термінів, з такими працівниками не уриваються.

Крім того, роз'яснено, що нормативно не встановлений спеціальний код "типу нарахувань" для відображення середньої заробітної плати в таблиці 6 застосувань 4 звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. У разі, якщо період мобілізації або перебування працівника на військових зборах лежить в межах одного місяця, середня заробітна плата, нарахована за цей час, відображається в сукупності із зарплатою за такий звітний місяць.

Якщо період виходить за межі одного календарного місяця, то "перехідна" сума середньої зарплати відбивається окремим рядком за наступний календарний місяць, аналогічно відпускним, але без вказівки типу нарахування.

У разі, якщо військовозобов'язаний був покликаний з щорічної або додаткової відпустки, за узгодженням з працедавцем відпустка підлягають продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший термін. У останньому випадку перерахунок відпускних, а саме їх сторнирование, відображається в таблиці 6 застосувань 4 згідно із загальновстановленими правилами формування персоніфікованих даних в таких випадках, із застосуванням знаку "-".

Нагадаємо, Міноборони рекомендує оскаржити в суді звільнення із-за мобілізації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини