Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Свободовцы розробили свій варіант механізму реабілітації незаконно засуджених

16 квітня 2014, 18:01
134
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4708 "Про заходи забезпечення конституційних гарантій громадян на судовий захист в Україні", ініціаторами якого вказані нардепы-свободовцы И. Мирошниченко і А. Мирний.

Пропонується визначити механізм реабілітації і відновлення прав осіб, незаконно засуджених судами України.

Згідно з проектом, перевірка обставин відносно незаконно засуджених осіб проводиться впродовж 1 року з моменту формування складу Тимчасовій спеціальній комісії з питань відновлення прав незаконно засуджених осіб. Така комісія складається з 15 членів, діє при Вищій раді юстиції.

Право на звернення у ТСК, за задумом авторів проекту, має особу, яка вважає, що його права були порушені у зв'язку з незаконним засудженням. Заява може бути подана з дня початку діяльності комісії. У заяві приводиться обгрунтування незаконності прийнятого судового рішення, що набрало законної сили. Також право на звернення має захисник особи, законний представник, а також з відома такої особи - його близькі родичі.

За результатами проверк ТСК приймає рішення про наявність ознак порушення конституційних прав людини або про відсутність таких ознак в час притягненні громадянина до карної відповідальності, впродовж 5 днів направляє відповідь заявникові і публікує на офіційному веб-сайті УСЮ. Впродовж 2 місяців з дня отримання рішення заявник має право звернутися до суду за правилами, встановленими для перегляду справ за обставинами, що знову відкрилися. Також у зв'язку з цим заявник має право на отримання безкоштовної вторинної правової допомоги.

Відмітимо, що подібний законопроект № 4389 був поданий нардепом С. Пашинским і прийнятий за основу 13 березня. У нім також пропонується створити комісію з реабілітації і визначається порядок її роботи і так далі

Крім того, у березні нардепи від "Батькивщины" подали законопроект № 4504, яким пропонують
встановити в КПК порядок реабілітації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини