Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ляшко вимагає встановити ембарго на експорт товарів військового призначення в Росію

Реклама

Олег Ляшко зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 4694 про встановлення ембарго на експорт товарів і послуг військового призначення і подвійного використання в країни, з боку яких існує загроза нападу на Україну або здійснена озброєна агресія проти України.

Проектом передбачений ряд змін, спрямованих на недопущення постачань товарів і послуг військового призначення і подвійного використання, або які складають державну таємницю України, в Російську Федерацію і країни, з яких така продукція може поступати в РФ (Білорусь, що входить до складу Союзної держави Росії і Білорусі, країни-члени СНД, які також можуть робити прихований реекспорт цієї продукції в РФ) :

1) доповнення ст. 4 "Відсіч озброєної агресії проти України" Закону "Про оборону України" нормою, що встановлює, що до країн, з боку яких існує загроза нападу або здійснена озброєна агресія проти України, невідкладно застосовується повне ембарго на експорт, реекспорт, тимчасове вивезення товарів і транзит товарів і послуг військового призначення і подвійного використанняпередачу відповідної інформації, що становить інтелектуальну власність, або що становлять державну таємницю, а дія раніше виданих дозволів (укладень) відміняється як що завдають шкоди національним інтересам і безпеці України;

2) збільшення розміру штрафу для суб'єктів здійснення міжнародних передач товарів - юрособ у разі, якщо по укладенню центральних органів виконавчої влади і інших держорганів причинна шкода національним інтересам і безпеці України (політичним, економічним, військовим) або порушені міжнародні зобов'язання України, з 150 до 400% вартості товарів, які були об'єктом відповідної міжнародної передачі (зміни ст. 25 Закону "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення і подвійного використання");

3) збільшення санкцій за порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, досконале повторно або організованою групою, і введення додаткової карної відповідальності, якщо такими особами був нанесений збиток національним інтересам і безпеці України. Такі дії пропонується карати позбавленням волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 5 років (ст. 333 Карного кодексу).

З посиланням на ЗМІ народний депутат говорить про постачання в РФ продукції військового призначення такими підприємствами :

- Запорізьке об'єднання "Мотор Сич", яке досі поставляє Збройним Силам РФ двигуни для штурмової авіації;

- харківське підприємство "Хартрон" (програмне і технічне забезпечення систем управління в області авіації і космосу та ін.);

- Київський завод "Арсенал" - голівки самонаведения "Маяк" до керованих ракет класу "повітря - повітря" Р-73, якими оснащуються як бойові літаки ВПС РФ Мить-29, Мить-31, Су - 24, Су-27, новітні - Мить-35, Су-35С, так і перспективні, які тільки розробляються, типу "Сухий ПАК ФА".

Крім того, О. Ляшко вказав, що постачання окремих виробів, комплектуючих, вузлів і агрегатів в РФ, йдуть за графіком. І це стосується, зокрема, постачань вертолітних двигунів (розробки "Мотор Сич") і комплектуючих до авіаційних двигунів АИ-222 і Д-436. Зберігається кооперація і з дніпропетровським підприємством "південмаш", що робить ракети-носії "Зеніт", які використовуються для виведення корисного навантаження на орбіту у рамках федеральної космічної програми і проекту Sea Launch.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини