Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат запропонував створити в Україні народне ополчення

16 квітня 2014, 11:17
414
3
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4705 Народному ополченні армія "Резервіста України"ініційований народним депутатом Миколою Катеринчуком.

Як розповідає депутат в пояснювальній записці, події останніх днів яскраво показали занепад Збройних Сил України і неспроможність держави самостійно забезпечити оборону. Тому надзвичайно важливим нині являється залучення цивільного населення до оборони України.

Пропонується створити таке народне ополчення і визначити, що воно являється громадським об'єднанням із спеціальним статусом озброєного формуванняєдиною метою створення і діяльності якого являється участь в обороні України, захисті її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості.

Згідно з проектом, засновником Народного ополчення від імені Українського народу виступає Президент України. Народне ополчення є частиною Збройних Сил України.

Ополченцями зможуть стати дієздатні громадяни України з 18 до 65-річного віку, не судимі за умисні злочини, які в добровільному порядку вступили в ополчення і присягнули на вірність Українському народу.

Учасники ополчення зобов'язані будуть містити в належному стані зброя і військове устаткування. Застосування і використання зброї і військового устаткування ополченцем в мирний час не допускається.

У особливий період ополченці носять військову форму одягу встановленого зразка. Одягом, продовольством і зброєю ополченці, згідно з проектом, будуть забезпечувати себе самі.

Народне полчение планується організувати як об'єднання ополченців в загони за територіальним принципом.

Окрім цього, законопроект визначає правові основи діяльності Народного ополчення; підстави припинення участі в нім; основи взаємодії Народного ополчення і Збройних Сил України (наприклад, періодичні спільні збори); гарантії, пільги і компенсації ополченцям, пенсійне забезпечення і так далі

Депутат запевняє, що ухвалення законопроекту дасть можливість провести реформування Збройних Сил України і створити якісно нові формування силами цивільного населення країни з метою забезпечення максимальної ефективності української армії і її здатності оперативно реагувати на потенційні погрози Україні.

У пояснювальній записці також відзначається наявність світової практики функціонування національних збройних сил у складі регулярної армії і народного ополчення. Особливе поширення така практика отримала в країнах Скандинавії, також армія народного ополчення існує в Латвії і Ізраїлі.

Як розповідає Н. Катеринчук, характерними ознаками сучасного європейського народного ополчення являються:
- дозвіл володіти бойовою зброєю учасникам ополчення
- обов'язок ополченців містити в належному стані власну зброю
- обов'язок ополченців проходити періодичні військові тренування разом з професійними військовими
- самозабезпечення ополченців
- швидка мобілізація сил ополчення у разі озброєної агресії проти країни
- виконання загонами ополчення допоміжних функцій в мирний час (охорона громадського порядку, порятунки людей, участь в охороні державного кордону і так далі).

Імплементація в сучасну державно-правову дійсність України позитивної практики діяльності народного ополчення може стати рушійною силою зміцнення обороноздатності країни в короткі терміни, запевняє депутат.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини