Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правові підсумки 14 квітня

15 квітня 2014, 08:40
138
0
Реклама

Учора, 14 квітняукраїнська влада продовжила шукати шляхи виходу їх кризи, яка склалася на Сході України. Недільного Указу про заходи по забезпеченню консолідації громадян і припиненню цивільного протистояння виявилося не досить, тому в.о. Президента України Олександр Туричнов підписав Указ про подолання терористичної загрозияким вводиться в дію рішення СНБО від 13 квітня.

Також в.о. Президента призначив першим заступником глави Служби безпеки України і керівником Антитерористичного центру при СБУ Василя Крутова.

Арсеній Аваков прийняв рішення про створення корпуси спецпідрозділів МВС на основі громадських формувань на усій території країни. МВС готове притягнути більше 12 тис. чоловік по всій країні до складу нових спецпідрозділів, а також надати озброєння, екіпіровку, керівництво кадровими офіцерами. Перший наказ про створення спецпідрозділу "Схід" в Луганській області вже підписаний Міністром.

Впродовж дня в політичних і владних кругах велися розмови і висловлювалися думки з приводу можливості перенесення президентських виборів з 25 травня, і стосовно проведення 25 травня всеукраїнського референдуму про доцільність федералізації України. Адже в східних областях проходять акції протесту з вимогою провести такий референдум. А. Турчинов не проти, адже упевнений, що більшість підтримає унітарну Україну. А замголови ЦВК А. Магера запропонував замість всеукраїнського референдуму провести консультативне опитування.

А. Турчинов заявив про готовність провести обговорення концепції змін в Конституцію України в усіх регіонах України. А Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань підготовки законопроекту засідатиме у відкритому режимі, повідомив її голова Р. Князевич.

У Євросоюзі прийнятий ряд важливих рішень відносно України. Радий Європейського Союзу з питань закордонних справ схвалив односторонню відміну митних зборів на експорт українських товарів в країни Європейського Союзу. Такі преференції набудуть чинності для України вже з 23 квітня.

Крім того, Радий ЄС з питань закордонних справ сьогодні затвердив виділення Україні 1 млрд євро фінансовій допомозі, для підтримки її економічної стабілізації і структурних реформ. Також розширений список осіб, відповідальних за незаконне привласнення українських держзасобів, проти яких застосовуються санкції ЄС, з 18 до 22.

В той же час, Президент РФ Володимир Путін призначив голову Ради міністрів Криму Сергія Аксенова в.о. губернатора Кримуа колишнього заступника командувача Чорноморським флотом віце-адмірала запасу Сергія Меняйло - в.о. губернатора Севастополя.

Кабінет міністрів України звернувся до Конституційного суду України за виводом відносно ратифікації Римського статуту. Міністр юстиції П. Петренко відмітив, що Верховна Рада повинна ратифікувати Римський статут найближчим часом після виведення Конституційного Суду України.

Також Міністр розповів, що Мінюст направляє скарги у ряд міжнародних інституцій про масові порушення прав людини в Криму у зв'язку з діями окупантів і самопроголошеної влади. Після встановлення порушень на рівні судової інстанції усі постраждалі громадяни зможуть вимагати компенсацію від Російської Федерації у рамках Конвенції про захист прав людини.

Верховний Суд України закрив газову справу проти Юлії Тимошенко у зв'язку з відсутністю складу злочину, заявив учора її захисник Сергій Власенко.

Новини законотворчості:

- проект Закону про прокуратуру готується до другого читання;
- пропонується внести зміни до Цивільного кодексу і врегулювати право фізособи зміну по батькові;
- депутати хочуть обмежити виробництво і оборот слабоалкогольних "енергетиків";
- запропоновано не застосовувати до жінок покарання у вигляді довічного позбавлення волі;
- нардепи хочуть звільнити Міністра охорона здоров'я;
- пропонується призначити Уповноваженого ВР з питань люстрації.


Анонси

Сьогодні, 15 травняз 10:00 повинне початися засідання Верховної Ради України. Зокрема, планується розглянути законопроект про окуповані території, до якого поступило вже сотні поправок.

З 10:00 до 13:00 відбудеться безкоштовний вебинар "Вихід на ринки ЄС. Як не бути звинуваченим в порушенні прав інтелектуальної власності"?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини