Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розрахунки за поставлену в Крим електроенергію пропонують здійснювати в інвалюті

Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4662 відносно особливостей регулювання стосунків у сфері електроенергетики на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

Народні депутати Микола Рудьковский і Сергій Куницын пропонують внести зміни в ряд нормативно-правових актів і встановити особливий правововой режим регулювання у сфері електроенергетики на тимчасово окупованій території. Метою законопроекту є створення умов для безперебійного забезпечення населення півострова, підприємств, установ і організацій електроенергією в умовах окупації і врегулювати особливості здійснення господарської діяльності у сфері електропостачання.

Так, Закон "Про електроенергетику" може бути доповнений новою статтею 23-1, згідно якої оптовий ринок електроенергії України не закуповує енергію, зроблену на тимчасово окупованій території. Кримські виробники реалізують на договірних началах за вільними цінами усю зроблену ними електроенергію споживачам, постачальникам, і / або іншим суб'єктам господарської діяльності, які здійснюють діяльність на тимчасово окупованій території.

Купівля електроенергії з оптового ринку України для подальшого продажу в Криму здійснюється суб'єктами електроенергетики, які мають ліцензію по постачанню електроенергії за регульованим тарифом і ліцензію по передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами і здійснюють вказану діяльність на тимчасово окупованій території.

Суб'єкти електроенергетики, які мають ліцензію по постачанню електроенергії за регульованим тарифом і ліцензію по її передачі місцевими (локальними) електромережами і здійснюють вказану діяльність на тимчасово окупованій території :

- купують необхідний об'єм електроенергії на оптовому ринку за гуртовою ринковою ціною, яка визначається відповідно до Правилами Оптового ринку електричної енергії України;

- реалізують усю закуплену ними електроенергію за договірними цінами, споживачами, розташованих на території здійснення ліцензійної діяльності і / або іншим суб'єктам господарської діяльності в Криму;

- здійснюють розрахунки з оптовим постачальником за куплену на оптовому ринку електроенергію з поточних рахунків, в терміни, встановлені відповідним договором з оптовим постачальником.

Плата за електроенергію споживачами і / або іншими суб'єктами господарювання здійснюється в національній або іноземній валюті на поточні рахунки суб'єктів електроенергетики.

Порядок осуществляения закупівель електроенергії регулюватиметься Законом "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності".

Крім того, передбачено внесення змін до Декрет Кабміну "Про систему валютного регулювання і валютного контролю". Буде встановлено, що індивідуальну ліцензію Нацбанку не треба оформляти:

- для отримання суб'єктами природних монополій і суміжних ринків, що здійснюють господарську діяльність в Криму, оплати в іноземній валюті за товари, роботи, послуги;

- для розрахунків суб'єктів природних монополій і суміжних ринків.

Особливості здійснення грошових розрахунків в іноземній валюті на тимчасово окупованій території АР Крим і міста Севастополя встановлюватиме Нацбанк.

Нагадаємо, законопроект про статус Криму як тимчасово окуповану територію був прийнятий у першому читанні.

Також читайте: Що робити бізнесу в Криму? Питання залишається відкритим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини