Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується обмежити виробництво і оборот слабоалкогольних "енергетиків"

14 квітня 2014, 15:34
163
0
Реклама

Група нардепів з різних фракцій пропонує внести зміни в законодавство відносно виробництва і обороту слабоалкогольних напоїв, що містять кофеїн.

Так, законопроектом № 4656 пропонується:

- встановити заборона виробництва слабоалкогольних напоїв, що містять кофеїн в концентраціїщо перевищує 0,4 г на 1 літр напою (окрім виробництва на експорт за умови вивезення готової продукції за межі митної території України);

- ввести спеціальну маркіровку: на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки (іншого посуду) вказаних напоїв додатково вказується зміст кофеїну (у грамах з розрахунку на 1 літр напою) і робиться текст попередження наступного змісту : Цей напій містить алкоголь і кофеїн, тому може бути небезпечним для Вашого здоров'я. Вживати не більше за одну порцію (500 мл) в добу;

- розливати їх в тару не більше 0,5 літра;

- заборонити продаж слабоалкогольних напоїв, що містять кофеїн, в усіх місцях торгівлі з 24 до 6 годинника;

- супроводжувати рекламу таких напоїв спеціальним текстом попередження : Цей напій містить алкоголь і кофеїн, тому може бути небезпечним для Вашого здоров'я. Вживати не більше за одну порцію (500 мл) в добу.

А законопроектом № 4655 депутати хочуть внести зміни до Податкового кодексу, якими передбачити підвищення ставок акцизного податку на слабоалкогольні напої, які містять кофеїн, - з 56,42 до 169.26 гривен за 1 літр 100-процентного спирту.

Кофеїн є найпоширенішим стимулятором нервової системи, а у поєднанні з алкоголем представляє серйозну загрозу для здоров'я людини, пояснюють депутати. Майже усі так звані "енергетики" містять кофеїн у своєму складі. Кофеїн маскує ефект від алкоголю, і споживання алкогольних енергетичних напоїв загрожує надмірним вживанням алкоголю і навіть розвитку алкогольної залежності, особливо що стосується молодих людей.

Тому, на думку авторів проекту, профілактику підліткового алкоголізму в Україні передусім потрібно починати із законодавчих заходів, які б сприяли скороченню споживання серед молоді слабоалкогольних напоїв, що містять кофеїн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини