Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився відносно поточних кредиторських вимог в процедурі банкрутства

Реклама

На засіданні Судової палати у господарських справах ВСУ 8 квітня 2014 року було розглянуто справу № 3-6гс14 про перегляд постанови Вищого господарського суду за заявою управління Пенсійного фонду України в місті Ахтирці і Ахтырском районі Сумської області до відкритого акціонерного товариства "Охтирсильмаш" про банкрутство. Предметом розгляду в цій справі є визнання поточними кредиторських вимог УПФУ ліквідатором ВАТ "Охтирсильмаш" і включенні їх в реєстр вимог кредиторів.

ВСУ відмовив ПФУ в задоволенні заяви в перегляді, вказавши, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкротом і відкриття ліквідаційної процедури згідно частини 1 ст. 23 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" вимоги по зобов'язаннях боржника, визнаного банкротом, виниклі під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.

По сенсу частини 1 ст. 25 Закону ліквідатор заявляє в установленому порядку заперечення за заявленими до боржника вимогами поточних кредиторів по зобов'язаннях, що виникли в ході провадження у справі про банкрутство, є неоплаченими і заявлені кредитором впродовж терміну ліквідаційної процедури, передбаченого частиною 2 ст. 22 Закони.

ВСУ роз'яснив, що поточні вимоги кредитора - це неоплачені боржником вимоги, що виникли в процедурах банкрутства, за період після відкриття господарським судом провадження у справі про банкрутство і до винесення постанови про визнання боржника банкротом і відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно із заявою УПФУ про визнання поточними кредиторських вимог заборгованість по єдиному соціальному внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і витратам на доставку пільгових пенсій виникла після визнання постановою госпсуду боржника банкротом і відкриття ліквідаційної процедури. Отже, ці вимоги касаційний суд обгрунтовано не визнав поточними, оскільки вони мали місце після визнання боржника банкротом і введення ліквідаційної процедури, під час якої нових зобов'язань не виникає.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини