Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий форум: що день прийдешній нам готує?

10 квітня 2014, 16:21
323
0
Реклама

10 квітня в Києві проходить Міжнародний податковий форум видавництва "Юридична практика". В першу чергу учасники дискусії спробували дати відповіді на стратегічні питання як те відновлення довіри до податківців, ліквідація Миндоходов, податкова міліція vs финполиция, персональна відповідальність посадовців за заподіяний суб'єктові господарювання збиток і т.з. Кодекс економічного зростання.

"…де ваша звітність, бухгалтер Лариса? Финдир Канарейкин, ви, власне, де"?

пісні про нелегкі взаємини податкової з платниками).

Незважаючи на той факт, що питання ліквідації Міністерства прибутків і зборів ніби як вирішений (постановою Кабміну від 1 березня було прийнято що відповідають рішення - ред.), спори про доцільність роз'єднання Міністерства на податкову і митну служби тривають.

З одного боку бізнесу, як відмічає Ганна Деревянковиконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації, неважливо в якій організаційній формі існуватиме Миндоходов, головне - сервіс. Учасники форуму також відмічають, що, як правило, в цивілізованих країнах подібні служби ніхто не об'єднує під одним крилом. Такий підхід в основному був використаний Росією, Білоруссю, ін.

Крім того, представник Мінфіну Микола Чмерук вважає, що процес об'єднання митної і податкової служб так і не був здійснений повною мірою. По суті, таке об'єднання повинне проходити у декілька етапів - спільна інформаційна база, ведення спільних перевірок і власне об'єднання. "У нашому ж випадку сталося тільки об'єднання електронних баз"- говорить він.

А ось представники Миндоходов якось не в захваті від подібної реорганізації. Так, Олексій Задорожныйзаступник директора департаменту по нормотворчій роботі, не упевнений в необхідності роз'єднання служб, зокрема унаслідок того, що це зажадає додаткових людських ресурсів, а політика уряду спрямована якраз на скорочення кількості держслужбовців.

Що стосується взаємної довіри, то Яцек Піхотапрезидент Польсько-української господарської палати, відмічає, що не вийти його відновити в односторонньому порядку. Піар-акцій і медіа-освітлення для цього буде мало, вважає польський експерт.

Для мінімізації подібного негативу до податкової в Польщі було зроблено наступне: введені обов'язкові податкові роз'яснення. Я. Піхота особливо підкреслює повну прозорість цього процесу - публікація потрібна як відповідей, так і запитів. Крім того, він нагадує про необхідність судового контролю і побудови доброзичливого нормативного оточення.

У колеги з Мінфіну чіткіший перелік кроків по відновлення довіри до податківців. Так, Н. Чмерук вважає, що необхідно змінити систему відбору підприємств, що підлягають перевірці, систему постаудитконтроля на митниці, впровадити податковий компроміс і систему апеляції.

Ідея реформування законодавства або як це назвав Арсеній Яценюк раніше - розробка Кодексу економічного зростання особливої підтримки серед експертів, що відвідали форуму, не отримала. Так, А. Деревянко говорить: "…у нас прекрасний Митний кодекс, але немає культури виконання його норм. Ми 10 років "народжували" новий Податковий кодекс і якщо зараз зайнятися розробкою чергового нового кодексу, то напевно це нічого не поміняє, якщо не змінити підхід до виконання норм закону".

У будь-якому випадку відмітимо, що, судячи із зауважень представників міністерств, - робочі групи по реформуванню митного і податкового законодавства вже працюють, власне як і група по розробці концепції фінансовій поліції.

У продовженні тими довгострокових перспектив звертаємо увагу на можливі зміни до Податкового кодексу і Закону про банки і банківську діяльність, які стали необхідними у зв'язку з приєднанням України до глобального форуму по обміну інформацією для податкових цілей. Так, Сергій Супрунзаступник директора департаменту міжнародних зв'язків Миндоходов, розповів, що планується відміна банківської таємниціі відповідно в НК будуть внесені зміни відносно можливості отримання від банків інформації про рахунки, суми на них, рухи засобів і так далі на запит податкових органів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини