Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть дозволити приватне звинувачення відносно корупційних злочинів

9 квітня 2014, 16:06
345
3
Реклама

Група депутатів зареєструвала законопроект № 4607 відносно прав громадян у боротьбі з корупцією і зловживанням владою.

Проектом пропонується внести зміни в КПК, встановивши, що однією із сторін карного виробництва є - приватний обвинувач. Згідно ст. 41-1 КПК передбачається, що приватним обвинувачем може бути будь-яка фізична або юридична особа. Також передбачено можливість наявності у приватного обвинувача представника - осіб, яке в карному виробництві може бути захисником.

Приватне карне переслідування дозволяється відносно злочинів, передбачених УК:

- ст.364 (зловживання владою або службовим станом);

- ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу);

- ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, що надають публічні послуги);

- ст. 366 (службовий підлог);

- ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовцем);

- ст.370 (провокація підкупу).

Звернення до суду з карним позовом здійснюється шляхом подання до суду звинувачувальної заяви. За подачу такого заява передбачений судовий збір у розмірі 0.5 розміру мінімальної зарплати.

Крім того, пропонується викласти в іншій редакції ст. 359 УК (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації). Зокрема, передбачено, що особа не підлягає карній відповідальності відповідно до цієї статті, якщо отримана в результаті передбачених цією статтею діянь інформація:

1) може бути використана в карному виробництві в якості доказу звинувачення або захисту після злочинів приватного звинувачення, і

2) буде добровільно передана правоохоронним органам або суду в порядку приватного карного переслідування винною особою безпосередньо або через приватного обвинувача до повідомлення такої особи про підозру в скоєнні злочину.

Відмітимо, сьогодні, 9 квітня, цей проект двічі намагалися включити в повістку. Проте, А. Турчинов пообіцяв ще раз повернутися до цього питання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини