Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Частина відсотків за користування іпотечним житловим кредитом включається в податкову скидку, - Миндоходов

Реклама

Миндоходов роз'яснило що платник податків - резидент має право включити в податкову скидку частину суми відсотків за користування іпотечним житловим кредитомнаданим позичальникові в національній або іноземній валютах, фактично сплачених впродовж звітного податкового року.

При сплаті відсотків по іпотечному житловому кредиту в іноземній валюті сума платежів по таких відсотках, здійснених в іноземній валюті, перераховується в гривнах по офіційному валютному (обмінному) курсу Нацбанку, діючому на день сплати таких відсотків.

Таке право виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується або отримується житловий будинок (квартира, кімната), певний налоплательщиком як основне місце його проживання, зокрема, згідно з відміткою в паспорті про реєстрацію по місцезнаходженню такого житла.

Крім того, фізособа - резидент має право включити в податкову скидку суми витрат, пов'язаних із сплатою витрат на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, і відсотків по ньому (п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу).

Згідно п. 175.4 ст. 175 НК право на включення в податкову скидку суми, розрахованої відповідно до ст. 175, надається платникові податків по одному іпотечному кредиту впродовж 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому :

- об'єкт житлової іпотеки отримується;

- побудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податків і починає використовуватися як основне місце проживання.

У випадку якщо іпотечний житловий кредит має термін погашення більше 10 календарних років, право на включення частини суми відсотків в податкову скидку по новому іпотечному житловому кредиту виникає у платника податків після повного погашення основної суми і відсотків попереднього іпотечного житлового кредиту.

Якщо сума отриманого фізособою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом в частині, витраченій за цільовим призначенням.

Порядок визначення суми відсотків, сплачених платником податків за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової скидки, регулюється ст. 175 НК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини