Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як расчитывают тривалість ревізій?

Реклама

Державна фінансова інспекція роз'яснила що відповідно до Законом "Про основні принципи здійснення державного фінансового контролю в Україні" тривалість ревізії визначається в робочих днях і складає не більше 30 робочих днів для планових ревізій і 15 - для позапланових.

При визначенні, які саме дні тижня вважати робітниками для числення термінів проведення ревізії, необхідно враховувати наступне.

Трудовим законодавством України не визначено поняття "Робочий день" і "робочий час". Разом з цим, згідно з роз'ясненням Міністерства праці і соціальної політики від 22 червня 2007 року № 199/13/116-07 робочий час - цей час, впродовж якого працівник повинен виконувати обов'язки за трудовим договором.

При цьому відповідно до ст. 52 Кодексу законів про працю України для працівників встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. Таке поняття кількості робочих днів в тижні є загальноприйнятим (зокрема, в процесуальному законодавстві).

Враховуючи це, незалежно від режиму роботи об'єкту контролю, ревізію діяльності якого здійснює інспектор (цілодобово, позмінно, шестиденний робочий тиждень і тому подібне), режим робочого часу інспектора при проведенні ревізії, як правило, складає п'ять робочих днів в тиждень. В той же час слід враховувати, що КЗоТ врегульована можливість встановлення на підприємствах, установах і організаціях іншого режиму роботи (наприклад, двох - або триденні робочі тижні).

При цьому згідно ст. 11 Закону "Про основні принципи здійснення державного фінансового контролю в Україні" проведення ревізій органами державного финконтроля не повинне порушувати нормального режиму роботи об'єктів контролю. Є внаслідок скорочення підприємством (установою або організацією) тривалості робочого часу обмежується час, впродовж якого фінінспектор фактично може здійснювати ревізію по місцезнаходженню об'єкту контролю.

Таким чином, при численні тривалості проведення ревізій робочими днями слід вважати:

- дні з понеділка по п'ятницю, окрім вихідних і святкових днів, - у разі проведення планової ревізії за рішенням керівника органу державного фінансового контролю в межах 30 робочих днів. При цьому доцільно за наявності підстав зупиняти таку ревізію на період неробочих днів на об'єкті контролю, не допускаючи одночасно перевищення терміну в 60 робочих днів, впродовж якого планова ревізія має бути закінчена;

- дні, визначені в рішенні суду, - у разі проведення позапланової виїзної ревізії або продовження за рішенням суду терміну проведення планової або позапланової ревізії.

Також Держфінінспекція вказала, що за наявності достатнього часу до початку проведення ревізії, для забезпечення повноти проведення контрольно-ревізійних дій доцільною є ініціація перед судом питання про перегляд дати закінчення позапланової ревізії (терміну, на який продовжена планова або позапланова ревізія) з урахуванням скороченого режиму роботи об'єкту контролю. Ініціація питання про перегляд визначених в рішенні суду термінів можлива як шляхом самостійного звернення органу Держфінінспекції до суду, так і шляхом напряму листа з відповідним проханням до ініціатора проведення ревізії (зокрема правоохоронному органу).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини