Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР дозволила засудженим мати при собі мобільні телефони і ПК

8 квітня 2014, 17:32
9006
33
Реклама

Сьогодні Рада ухвалила Закон (проект № 4525) про внесення змін до Карно-старанного кодексу України відносно адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів.

Перша спроба провалилася - 225 голосів. З другої спроби Закон підтримали 237 народних депутатів.

Законопроект № 4525 припускає врегулювання таких питань :

- прав засуджених (на працю - не більше 40 годин в тиждень, і встановлюється робочий день або з 7 до 17.00, або з 6 до 16.00; відпочинок, пенсійне забезпечення, гуманне відношення, зокрема забороняється необгрунтоване примусове переривання сну засуджених в нічний час, у тому числі виключно для здійснення перевірки наявності засуджених);

- обов'язків засудженого;

- правила змісту осіб, хворих на туберкульоз, - вони міститися окремо від інших ув'язнених;

- порядок відвідування установ виконання покарань контролюючими органами;

- порядок і умови виконання покарання у вигляді арешту.

Зокрема виключена норма Кодексу відповідно до якої засудженим до арешту забороняється: побачення з родичами і іншими особами, за винятком адвокатів або інших фахівців в області права, які згідно із законом мають право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юрособи; отримання посилок (передач) і бандеролей, за винятком посилок (передач), одяг, що містить предмети, по сезону.

- порядок і умови відбування покарання у вигляді обмеження свободи (право мати при собі портативні персональні комп'ютери і аксесуари до них, користуватися засобами мобільного зв'язку).

- медичне обслуговування засуджених до обмеження свободи.

- зміна умов утримання засуджених до позбавлення волі.

Встановлено, що засуджений до позбавлення волі відбуває увесь термін покарання в одній виправній або виховній колонії, як правило, в межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до його місця проживання до засудження чи місцем проживання родичів засудженого.

- режим в колоніях і його основні вимоги.

Засудженому забезпечується можливість спілкування з адвокатом і іншим фахівцем в області права в приміщенні без суцільного захисного скла з їх згоди.
Отримання правової допомоги поширюється на засуджених, таких, що знаходяться на лікуванні в стаціонарних установах. Охорона засуджених в таких випадках здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері виконання карних покарань по місцю знаходження установи охорони здоров'я.

Засудженим надається, у тому числі і під час перебування в стаціонарних установах здоров'я, право на телефонні розмови (у тому числі в мережах рухливого (мобільною) зв'язку) без обмеження їх кількості під контролем адміністрації, а також користуватися глобальною мережею Інтернет.

- короткочасні виїзди за межі колоній для отримання медичної допомоги, якщо така допомога не може бути надана на території відповідного місця позбавлення волі.

- відповідність примусового годування вимогам Європейського суду з прав людини

Примусове годування засудженогоякий заявив про відмову від вживання їжі, і по висновках комісії лікарів не має психічного захворювання і усвідомлює наслідки своїх дій, забороняється. Примусове годування може бути здійснене лише в тих випадках, коли, на думку лікаря, в результаті відмови від вживання їжі стан засудженого значно погіршується. Порядок примусового лікування не повинен порушувати стандарти, визначені практикою ЕСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини