Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як сплачується пенсійний збір за купівлю валюти?

Реклама

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується уповноваженими банками, фінансовими установами, юр- і фізособами при здійсненні кожної операції по купівлі іноземної валюти у розмірі 0,5% від суми в гривнях, витраченої на купівлю без урахування комісійної винагороди за цими операціями. Це роз'яснено в листі Нацбанку від 4 квітня 2014 року № 29-113/14630.

Сплата збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій по купівлі безготівкової іноземної валюти

Уповноважені банки нараховують, утримують і перераховують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з усіх операцій купівлі безготівкової іноземної валюти, що виконуються за дорученням клієнтів банку і по власних операціях банку (у тому числі по власних зовнішньоекономічних договорах і по операціях по купівлі іноземної валюти, здійснюваним на міжбанківському валютному ринку України в межах лімітів відкритої валютної позиції банку).

З цією метою банки вимагають від клієнтів в заяві на купівлю іноземної валюти вказати те, що клієнт доручає банку перерахувати до Пенсійного фонду суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 0,5 % від суми в гривнях, витраченої на купівлю іноземної валюти (без урахування комісійної винагороди по цій операції).

Банкам необхідно переглянути умови договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнтів і передбачити в них, що у разі купівлі безготівкової іноземної валюти за дорученням клієнта банк нараховуватиме, утримуватиме і сплачуватиме суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування від імені і за рахунок клієнта.

Сплата збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій по купівлі готівкової іноземної валюти

Банки (фінустанови) зобов'язані нараховувати, утримувати і перераховувати збір за рахунок:

- власних засобів при купівлі готівкової іноземної валюти у фізосіб і купівлі готівкової іноземної валюти з метою задоволення власних потреб і підкріплення каси банку. Збір сплачується від суми коштів в гривнах, на яку купується готівкова іноземна валюта, і враховується банками на рахунку 3622;

- засобів клієнтів при купівлі фізособою іноземної валюти в касі банку (фінустанови). Збір сплачується від суми коштів в гривнах, на яку купується готівкова іноземна валюта, і враховується банками на рахунку 2902.

Банки (фінустанови) доповнюють квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції за формою № 377-К додатковими реквізитами (рядком), в яких вказується сума сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

До внесення змін до програмно-технічних комплексів, за допомогою яких здійснюються валютно-обмінні операції, цей рядок заповнюється касиром каси банку і фінустанови власноручно.

Здійснення контролю за нарахуванням і сплатою збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

Переклад збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на рахунки Державного казначейства банки здійснюють не пізніше наступного операційного дня з дня зарахування сум збору на балансові рахунки 2902, 3622 з урахуванням засобів філій за попередній день.

Філії банків акумулюють суми збору на балансових рахунках 2902, 3622 і перераховують головному банку до 11 годин наступного операційного дня. Переклад збору на обов'язкове державне пенсійне страхування здійснює банк - юрособа.

Фінансові установи самостійно визначають порядок обліку і забезпечують перерахування суми пенсійного збору з власних рахунків, відкритих в уповноважених банках, на рахунки Державного казначейства не пізніше наступного робочого дня. Банки (фінустанови) надають Нацбанку інформацію про перерахування пенсійного збору по затвердженій формі. Вказана інформація представляється щомісячно.

Нацбанк здійснюватиме перевірки з питань дотримання банками (фінустановами) процедури сплати такого збору. У разі недотримання порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування або виявлення фактів ухилення від сплати збору уповноваженими банками Нацбанк застосовуватиме заходи дії. У разі недотримання порядку сплати пенсійного збору або виявлення фактів ухилення від сплати такого збору фінустановою Нацбанк розглядатиме питання про відгук генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується з операцій купівлі іноземної валюти, здійснюваних дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав в Україні і їх працівниками, якщо вони не є громадянами України або не проживають в ній постійно і акредитовані в МЗС України, міжнародними фінансовими організаціями, які звільнені від сплати податків і зборів в Україні.

Нагадаємо, пенсійний збір у розмірі 0,5 % за купівлю валюти введений з першого квітня.

Також читайте: Нацбанк розповів, як стягувати пенсійний збір за купівлю валюти.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини