Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ вимагає понизити роздрібні ціни на бензин

8 квітня 2014, 12:48
299
0
Реклама

Антимонопольний комітет України рекомендував учасникам ринку світлих нафтопродуктів вжити заходи по встановленню роздрібних цін на моторні бензини і дизельне паливо на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку.

Як свідчать результати проведеного аналізу ринку, впродовж лютого - березня 2014 року на АЗС ПИИ "Лукойл Україна", ПП "Окко нафтопродукт", ТОВ "ВОГ Рийтейл", ТОВ "Альянс Холдинг", ТОВ "Паралель", ВАТ "Укрнафта", ТОВ "Авиас", ТОВ "Веста Сервіс", ТОВ "Білий Оил" ціни на бензини і дизельне паливо виросли майже на 3 грн. на кожному літрі. Так, у кінці січня 2014 року ціни на бензин А-95 складали 10,40-11,39 грн./л, за станом на 7 квітня - 13,79-14,39 грн./л. При цьому учасники ринку підвищували ціни на моторні бензини і дизельне паливо практично одночасно і встановлювали їх на однаковому або близькому за розміром рівні.

Разом з об'єктивними чинниками, які викликають ріст цін на паливо (у тому числі, зміна курсу долара і євро), є ознаки прояву зловживання ринковою владою і узгодження конкурентної поведінки. По здійсненим Комітетом розрахунками і інформації провідних експертів, роздрібні ціни вказаних учасників ринку більш ніж на 1 гривну за літр перевищують ті ціни, які могли б бути встановлені в умовах жорсткої конкуренції, що забезпечує цим суб'єктам господарювання додатковий прибуток в сотні мільйонів гривен на місяць.

Особлива увага Комітету до цього ринку сьогодні пов'язана як з весняними польовими роботами, так і з необхідністю забезпечення української армії пальним за економічно обгрунтованими цінами.

Про результати розгляду рекомендацій вказані суб'єкти господарювання зобов'язані повідомити Комітет в 10-денний термін.

Джерело: АМКУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини