Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР посилила відповідальність за злочини проти нацбезпеки

8 квітня 2014, 11:18
261
5
Реклама

Сьогодні Верховна Рада розглянула 2 законопроекти відносно посилення відповідальності за злочини проти національної безпеки, авторами яких виступили О. Ляшко і С. Соболев (детальніше про проекти читайте нижче за текстом). Відмітимо, ці проекти були зареєстровані у кінці березня, хоча обгрунтуванням необхідності їх прийняття автори називають останні події на південному сході України.

Комітет підтримав проект Соболева і рекомендував його прийняти за основу і в цілому.

У свою чергу О. Ляшко погодився підтримати проект С. Соболева, але з урахуванням поправки відносно змін в ст. 49 УК в частині незастосування термінів давності до злочинів проти нацбезпеки.

Таким чином Рада спочатку проголосувала за прийняття проекту в першому читанні (230 депутатів), а потім в цілому (231 депутат).

Проект № 4524-1автором якого став Сергій Соболев.

Депутат як і його колега запропонував виключити таке покарання за злочини проти нацбезпеки як обмеження свободи, встановивши наступне:

- ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і не залежність України) : ч.1 - від 3 до 5 років, ч. 2 - від 5 до 10 років, ч. 3 - від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі;

- ст. 111 (державна зрада), ст. 113 (диверсія), ст. 114 (шпигунство) : позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

Проектом пропонується доповнити УК ст. 114-1 "Перешкодило законної діяльності Збройних Сил України і інших військових формувань". За ці дії встановлюється покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Також посилюється відповідальність за блокування транспортних комунікацій і захоплення транспортного підприємства (ст. 279 УК), а саме за захоплення вокзалу, аеродрому, порту та ін. - передбачено позбавлення волі на термін від 5 до 8 років (на даний момент - від 2 до років позбавлення волі).

Проект № 4524автором якого виступив Олег Ляшко.

Змінами в ч.5 ст. 49 "Звільнення від карної відповідальності у зв'язку з витіканням термінів давності" встановлено, що давність не застосовується у разі скоювання злочинів проти основ національної безпеки України, передбачених в статтях 109-114 Карного кодексу.

Крім того, депутат пропонує посилити санкції після усіх злочинів проти нацбезпеки (ст. 109-114), встановивши покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією майна. Термін позбавлення волі варіюється від 9-12, 14-15 років до довічного позбавлення волі.

Детальніше про проект в матеріалі: Ляшко пропонує позбавляти свободи за усі злочини проти нацбезпеки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини