Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов розповіло про оподаткування ліків і міжнародних поштових відправлень

Реклама

У листі від 4 квітня 2014 року № 7822/7/99-99-19-05-01-17 Миндоходов роз'яснило питання обкладення ПДВ лікарських засобів і виробів медназначения у зв'язку з набуттям чинності Закону № 1166 - VII "Про запобігання фінансовій катастрофі і створенню передумов для економічного зростання в Україні".

Законом, зокрема, передбачається збільшення до 150 євро митної вартості товарів, операції по ввезенню яких на митну територію України незалежно від обраного митного режиму є об'єктом обкладення ПДВ (підпункт 196.1.16 статей 196 Податкового кодексу)а також зменшення з 300 до 150 євро митної вартості товарів, операції по ввезенню яких на митну територію України в міжнародних поштових і міжнародних експрес-відправленнях є об'єктом обкладення ПДВ (підпункт 196.1.17 статей 196).

Миндоходов роз'яснило, що у разі вступу товарів (за винятком підакцизних) на адресу одного одержувача (юр- чи фізособи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленняхна адресу одного одержувача (юр- чи фізособи ) протягом доби в міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 300 євро, митні платежі не сплачуються.

У випадку якщо сумарна фактурна вартість товарів перевищує еквівалент 300 євро, їх оподаткування здійснюється таким чином:

1) для підприємств:

- мито - по ставках, певним Митним тарифом України;

- ПДВ - по ставці 20 % згідно НК;

2) для громадян:

- мито - 10 % частин їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 300 євро і що не перевищує 10000 євро;

- ПДВ - по ставці 20 % згідно НК.

Відносно порядку митного оформлення і оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України суб'єктами господарювання незалежно від обраного митного режиму Миндоходов роз'яснило, що митне оформлення товарів, митна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, але не перевищує 150 євро, здійснюється за умови письмового декларування в порядку, встановленому постановою Кабміну від 21 травня 2012 року № 450 "Питань, пов'язаних із застосуванням митних декларацій" і оподатковуються митом по ставках, певним Митним тарифом України. При цьому ПДВ не стягується.

Митне оформлення товарів, митна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, здійснюється за умови письмового декларування в порядку, визначеному постановою № 450 і оподатковуються митом по ставках, визначених Митним тарифом Україниі ПДВ відповідно до розділу V НК.

Крім того, Законом передбачається відміна пільг по сплаті ПДВ при ввезенні на митну територію України лікарських засобів. Введена ставка ПДВ у розмірі 7 %, яка застосовується до операцій з поставки лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні і внесених в Державний реєстр лікарських засобів (у тому числі аптечними установами), а також по постачанню виробів медичного призначення по переліку, затвердженому постановою Кабміну від 8 серпня 2011 року № 867 "Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування на додану вартість".

Таким чином, оподаткування ПДВ вказаної категорії при ввезенні їх на митну територію України здійснюється на загальних підставах по ставці 20 %. відповідно до пункту "а" ст. 193.1 НК. При цьому, в графі 36 "Преференція" митної декларації на бланку єдиного адміністративного документу код звільнення не вказується, в графі 47 "Нарахування платежів" використовується відповідний код способу розрахунку згідно Класифікаторові способів розрахунку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини