Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Онопенко не збирається проводити позачерговий з'їзд суддів

4 квітня 2014, 16:13
431
0
Реклама

Сьогодні, 4 квітня, як і учора, так і не відбулося засідання Ради суддів України. На засідання явилося тільки 5 членів Ради - В. Онопенко, Р. Ханова, Т. Козыр, Г. Каныгина і В. Щепоткина.

Чому на засідання не явилися інші судді - незрозуміло. "Я розумію, можуть бути різні причини для нез'явлення, але ніхто з них навіть не попередив про свою відсутність. Тому я не розумію, чому судді спеціалізованих судів бойкотують засідання Ради. Можливо, це пов'язано з проведенням нелегітимного з'їзду 7 квітня"- відмітив В. Онопенко.

Більше того, він вважає, що хтось хоче захистити свої шкурницькі інтереси, штовхаючи суддів на подібне. Так, В. Онопенко звертає увагу на той факт, що в неділю, 6 квітня, продовжить свою роботу конференція суддів господарських судів, на якій вирішуватиметься питання про з'їзд в понеділок.

Нагадаємо, що учора В. Онопенко поставило питання про доцільність проведення 7 квітня позачергового з'їзду суддів України. Зокрема, суддю турбує відсутність закону про люстрацію, можлива нелегітимність делегатів, обраних на з'їзд від загальних судів, а також укладення комісії КСУ з приводу відсутності ознак порушення присяги в діях суддів, рекомендованих до звільнення ВР.

І хоча голова Ради навіть не став відкривати засідання у зв'язку з відсутністю кворуму, присутні все ж спробували обговорити питання перекладу кримських суддів на материк. Так, на засідання з надією, що сьогодні буде розглянутий питання перекладу, явилося 2 суддів апеляційного суду м. Севастополь.

Ці судді входять до числа тих 50-и кримських служителів Феміди, що виявили бажання отримати роботу на материку. Відмітимо, що ще учора В. Онопенко говорив про 33 судді АРК.

Але ось інші судді АРК дуже навіть не проти приєднання Криму до РФ. В. Онопенко зачитав лист від суддів апеляційного госпсуду м. Севастополь, які обурені тим фактом, що пан Онопенко висловив думку, ніби на суддів в Криму чинить тиск російська влада. Так, виходячи з тексту листа судді спростовують таку точку зору, просять більше надалі не висловлюватися за них, а також стверджують що РФ - це усвідомлений вибір і вони готові працювати на благо російської держави.

Проте, сама процедура перекладу суддів Криму досі залишається неясною. Щоб створити робочі місця, можливо, треба буде внести пропозиції відносно зміни чисельного складу судів.

Кримське питання також несе за собою ряд фінансових проблем. Як стверджує в.о. голови Державної судової адміністрації Володимир ПивторадоЗаконом про зміни до Держбюджету-2014 від судової влади забрали 195 млн.грн, передбачених на фінансування судів АРК. Відповідно з 1 квітня жоден суд Криму не фінансується, а у ГСА немає можливості виплачувати суддівську винагороду.

Ситуація критичнаговорить пан Пивторак, оскільки рішенням Нацбанку заблоковані карти Приватбанку, і відповідно судді не можуть навіть отримати ті кошти, які були нараховані за станом на 1 березня. І якщо зараз розглядатиметься питання про переклад суддів з Криму, то слід враховувати, що фінансування зараз йде відповідно до чисельності суддів. Тобто, для того, щоб виплачувати зарплату суддям, що поступили працювати на материк, треба буде консультуватися в робочому порядку з Мінфіном і шукати гроші.

Резюмуючи відмітимо, В. Онопенко заявив, що з'їзд, запланований на понеділок, однозначно буде нелегітимним, а проводити його Раду не збирається. Крім того, він призвав суддів бути готовими до того, що засідання Ради суддів може відбутися у будь-який день.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини