Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам рекомендовали с 1 мая принимать гривну в качестве оплаты валютных кредитов

Реклама

Правлінням Нацбанку прийнята постанова від 31 березня 2014 року № 182 "Про приведення лімітів відкритої валютної позиції банківської системи України до міжнародних стандартів", яке набуде чинності з 1 травня 2014 року. Таким чином, Нацбанк виконав рекомендації Міжнародного валютного фонду і Всесвітнього банку, надані в контексті реформування фінансового сектора.

Так, постановою відміняється постанова від 28 лютого 2009 року № 109 "Про схвалення Методичних рекомендацій до Положення про порядок встановлення Національним банком України лімітів відкритої валютної позиції і контролі за їх дотриманням уповноваженими банками" і затверджується нова методика, якій керуватимуться уповноважені банки. Згідно з цією методикою вводиться поетапне включення резервів, сформованих для відшкодування можливих втрат по активних банківських операціях в іноземній валюті, в розрахунок загальній (довгою / короткою) відкритій валютній позиції уповноважених банків. Резерви включатимуться у вищезгаданий розрахунок рівними частинами (збільшуючись по 5 % щомісячно) впродовж 20 місяців відповідно до затвердженої постанови № 182 графіком

Також уповноважені банки можуть включати в розрахунок відкритій валютній позиції резерви в розмірі, що перевищує вказані в графіці відсотки, але не більше за розмір наявних в портфелі банку облігацій внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.

З метою приведення розміру загальної короткої відкритої валютної позиції банку у відповідність зі встановленим Нацбанком лімітом уповноважені банки можуть купувати іноземну валюту або за бажанням облігації внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.

Крім того, щоб уникнути валютних ризиків уповноваженим банкам рекомендовано вжити заходи по зміні валюти виконання зобов'язань по кредитах, наданих в іноземній валюті, на національну валюту.

За інформацією прес-служби НБУ.

Нагадаємо, Нацбанк змінив порядок визначення курсу долара, а податок на прибутки з депозитів повинен стягуватися з 1 липня, а не з 1 квітня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини