Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самсин вважає, що переклад суддів з Криму треба врегулювати законом про окуповану територію

4 квітня 2014, 13:27
283
1
Реклама

Учора, 3 квітня, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсин на брифінгу повідомив, що, починаючи з 6 грудня 2013 р. на розгляд у ВККС поступило 25 звернень народних депутатів України на дії 30 суддів, які розглядали справи відносно учасників масових акцій протесту.

За результатами розгляду вказаних звернень відносно 3 суддів прийнято рішення про відкриття дисциплінарної справи. По інших зверненнях відповідно до ч. 2 ст.86 Закону "Про судоустрій і статус суддів" членами Комісії здійснюється перевірка даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарних справ і залучення суддів до дисциплінарної відповідальності.

На думку И. Самсина, можливість провести перевірку суддів, ідея якої закладена в законопроекті "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", існує вже сьогодні. Проте, окрім перевірки і звільнення суддів по її результатах, вказаний проект не передбачає ніяких ефективних заходів для відновлення довіри до судової влади.

Не менш важливим питанням на сьогодні для України ситуація, що виникла з суддями Автономної Республіки Крим. 20 березня 2014 р. парламентом прийнятий за основу проект Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України", яким пропонується встановити особливий правовий режим на територіях, окупованих в результаті озброєної агресії. Для судової гілки влади встала проблема перекладу суддів АРК до судів материкової частини України. У ВККС із заявами про переклад вже звернулося 46 суддів з Криму.

"Шлях вирішення цієї проблеми, на мій погляд, полягає в необхідності створення додаткових вакантних посад суддів в судах інших областей України. Враховуючи предмет законопроекту, прийнятого 20 березня 2014 р., саме його нормами має бути врегульоване питання перекладу суддів Автономної Республіки Крим. Комісія, зі свого боку, для забезпечення швидкого вирішення питання про переклад суддів АРК прийняла рішення, згідно з яким судді АРК, які мають намір продовжувати працювати в інших судах України, можуть подати в Комісію документи по скороченому переліку" - підкреслив Ігор Самсин.

Нагадаємо, що на сьогодні в судах Автономної Республіки Крим працює 492 судді.

Джерело: ВККС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини