Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді КСУ не знайшли в діях своїх колег ознак порушення присяги

3 квітня 2014, 14:44
326
2
Реклама

На зборах суддів Конституційного Суду України 1 квітня, було прийнято рішення про підстави для припинення повноважень і звільнення від посад суддів КСУ за порушення присяги судді.

Свої рішенням судді схвалили укладення Постійної комісії з питань регламенту і етики КСУ, яка дійшла наступних висновків :

- ознак порушення присяги суддями КСУ Головиным Анатолієм Сергійовичем, Колосом Михайлом Івановичем, Маркуш Марією Андріївною, Овчаренко В'ячеславом Андрійовичем, Пасенюком Олександром Михайловичем, Баулиным Юрієм Васильовичем, Вдовиченко Сергієм Леонідовичем, Бринцевым Василем Дмитровичем, Гультай Михайлом Мирославовичем, Запорожцем Михайлом Петровичем, Сергейчук Олегом Анатолійовичем, Шаптала Наталією Костянтинівною не встановлено.

- підстави для розгляду питання про припинення повноважень і звільнення суддів КСУ за порушення присяги вище вказаних суддів відсутні.

Також було прийнято рішення проінформувати про такі висновки голову ВР, в.о. Президента і XII позачерговий з'їзд суддів України (саме на це рішення посилався голова Ради суддів України сьогодні, обгрунтовувавши свою позицію відносно того, чому не можна проводити позачерговий з'їзд суддів 7 квітня, на якому повинні були розглядатися питання звільнення і призначення суддів КСУ, - ред.)

Відмітимо, Постійна комісія з питань регламенту і етики КСУ проаналізувала Постанову ВР від 24 лютого 2014 р. № 775 - VII відповідно до якого судді КСУ під час ухвалення рішення N 20-рп/2010 відносно конституційності Закону України від 8 грудня 2004 р. № 2222 - IV порушили присягу.

У зв'язку з цим Комісія відмічає, що відповідно до ч.2 ст. 28 Закону про КСУ судді Конституційного Суду України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування чи висловлювання в Суді і в його колегіях, за винятком відповідальності за образу або наклеп при розгляді справ, ухваленні рішень і дачі укладень КСУ.

Вказані в Постанові ВР рішення приймалися суддями колегіально в закритій частині пленарного засідання КСУ з дотриманням вимог Закону. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржено.

Процедуру ухвалення рішень, встановлену Законом і Регламентом КСУ, не порушено.

Отже, дій, які свідчили б про незабезпечення суддями КСУ верховенства Конституції України, порушення присяги судді, невиконання обов'язку захищати конституційний лад держави, конституційні права і свободи людини і громадянина, при рішенні вказаних справи не здійснювалося.

Джерело: КСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини