Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати придумали, як посилити захист физ- і юрособ від незаконного проникнення в їх володіння

Реклама

Віталій Журавский і Антон Яценко зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 4613 про внесення змін до Карний кодекс відносно посилення захисту прав на нерухоме майно. Проект спрямований на антирейдерські зміни в частині встановлення карної відповідальності за незаконне проникнення у володіння физ- чи юрособи. Нагадаємо, 29 березня набув чинності "антирейдерський закон"яким, зокрема, встановлена карна відповідальність за протиправне заволодіння майном підприємств, установ і організацій.

Депутати пропонують викласти в новій редакції ст. 162 УК "Порушення недоторканості житла" і розширити дію її положень на об'єкти права власності і законного володіння не лише фізичної особи, як вказано в діючій редакції, а і юридичної особи. У нормі пропонується дати чітке визначення поняття "Володіння особи", включивши в нього не лише житлове і нежитлове приміщення, але і будь-які сховища, земельні ділянки і транспортні засоби, які на законних підставах належать физ- чи юрособі. За незаконне проникнення у володіння особи, здійснення інших незаконних дій, що порушують недоторканість володіння особи або обмежують його можливості використовувати таке володіннязагрожує штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (у діючій редакції - від 50 до 100) або виправні роботи на термін від одного до двох років, або обмеження свободи на строк до трьох років.

Ті ж дії, досконалі групою осібабо службовою особою шляхом зловживання наданими їй службовими повноваженнями або службовим станомабо сполучені із застосуванням насильства або із загрозою його застосування, караються позбавленням волі на термін від двох до п'яти років.

У пояснювальній записці відмічено, що внесення пропонованих змін дозволить повною мірою гармонізувати положення ст. 162 УК з вимогами ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод у частині "Право на повагу житла особи".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини