Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лутковская просить виключити норми про згоду на обробку персональних даних при реєстрації нерухомості

2 квітня 2014, 12:42
110
0
Реклама

Уповноважений ВР України з прав людини внесла подання в Мінюст відносно необхідності усунення штучних перешкод в реалізації громадянами права власності

Аналіз нормативно-правових актів, регулюючих держреєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень про їх відповідність вимогам законодавства у сфері захисту персональних даних, виявив окремі недоліки правових актів, які можуть зробити негативний вплив на реалізацію прав громадян.

Наказом Мінюсту від 17 квітня 2012 № 595/ 5 затверджені форми заяв у сфері держреєстрації прав, які містять положення про те, що особа підтверджує згоду на обробку персональних даних. Форма вказаних заяв не передбачає альтернативи відносно надання згоди і можливості внесення обмовки по обробці персональних даних.

Вимоги до заповнення заяв (запитів) у сфері держреєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень, затверджені згаданим наказом, забороняють робити в заяві (запиті) стирання, дописки, закреслення або інші виправлення.

Статтями 331 і 334 ГК встановлено, що коли право власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації відповідно до закону, право власності виникає з моменту такої реєстрації. Ненадання обличчям згоди на обробку персональних даних, зокрема, по релігійних переконаннях, не дозволяє здійснити реєстрацію прав, що, у свою чергу, не дозволяє особі стати власником майна, яке їй належить по праву, і розпоряджатися їм на власний розсуд.

Такий безальтернативний підхід до отримання згоди порушує принцип його добровільності, оскільки, не надавши згоду, особа не зможе придбати право власності на нерухоме майно. Крім того, незрозуміло, якими будуть дії держорганів у разі, якщо особа, користуючись своїм правом, передбаченим Законом "Про захист персональних даних", з яких-небудь причин відкличе свою згоду на обробку персональних даних.

Одночасно обов'язковість реєстрації права на нерухоме майно і його обтяження, а також процедура такої реєстрації, а значить і право здійснювати обробку необхідних для цього персональних даних особи детально визначені ГК, Законом "Про держреєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень".

Зважаючи на це, обробка персональних даних в Державному реєстрі прав на нерухоме майно здійснюється відповідно до пп. 2 ч.1 ст.11 Закону на підставі права, наданого власникові персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень, а не на підставі згоди.

З метою забезпечення непорушності права власності, гарантованого ст. 41 Конституції України, Валерія Лутковская направила представлення Міністрові юстиції України, в якому наполягає на внесенні змін до наказу Міністерства юстиції України від 17 квітня 2012 № 595/ 5 з метою вилучення норм про обов'язковість надання згоди на обробку персональних даних, а також не допускати прийняття нормами при розробці нових документів в цій сфері.

Джерело: омбудсман.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини