Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін схвалив Концепцію децентралізації влади в країні

2 квітня 2014, 10:37
208
1
Реклама

На засіданні 1 квітня Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Основна ідея Концепції - децентралізація влади в країні і істотне розширення повноважень територіальних громад.

Нагадаємо, Кабмін також схвалив реформу системи госархстройконтроля, що передбачає, зокрема, передачу ряду повноважень місцевим органам влади.

Концепцією передбачається зміна системи управління на обласному і районному рівнях. "Сьогодні обласні держадміністрації переймають на себе усі старанні функції. Фактично це монопольна влада держави на територіях. Глав адміністрацій призначають, і суспільство вплинути на їх рішення не може. Ми говоримо про те, що призначенці з Києва - це не та ефективна модель, до якої ми прагнемо. Ми хочемо, щоб виконавчу владу на територіях, в областях, в районах формували за рахунок виборчого процесу"- відмітив Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман.

За його словами, виконавчі органи влади на обласному і районному рівнях тепер формуватимуть обрані ради депутатів, а за адміністраціями (чи префектурами) залишаться тільки контрольні функції.

Реалізацію Концепції пропонується здійснити в два етапи. На першому етапі (впродовж 2014 р.) передбачається завершити формування усієї необхідної законодавчої бази діяльності органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади за визначенням повноважень, включаючи питання їх ресурсного забезпечення.

На другому етапі передбачено проведення інституціональної реорганізації органів місцевого самоврядування і місцевих органів виконавчої влади, а також проведення місцевих виборів з урахуванням реформованої системи органів місцевого самоврядування.

Концепція, яка сьогодні була прийнята, є консенсусним рішенням - була заздалегідь погоджена з усіма обласними радами України, міськими радами, асоціаціями органів місцевого самоврядування, зовнішніми і внутрішніми експертами, і також схвалена Радою Європи як перший крок на шляху проведення реформи місцевого самоврядування в Україні. Концепція також відповідає принципам Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Джерело: Минрегион.

Раніше А. Яценюк обіцяв у рамках реформи ліквідовувати ОГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини