Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повноваження по госархстройконтролю передадуть місцевим органам влади

2 квітня 2014, 10:07
263
0
Реклама

Учора Кабінет Міністрів України схвалив законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності і державного архітектурно-будівельного контролю".

Документ покликаний децентралізувати систему державного архітектурно-будівельного контролю і нагляду. Мета - уникнути корупційних чинників, а також забезпечення прозорості цієї системи.

Законопроект передбачає можливість виконавчих органів сільських, селищних, міських рад здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль і дозвільно-погоджувальні процедури у будівництві по об'єктах, розташованих на території населених пунктів. По об'єктах, розташованих за межами населених пунктів, передбачено, що ці функції передаються районним держадміністраціям. А центральний орган виконавчої влади здійснюватиме такі функції тільки відносно об'єктів, розташованих на території декількох адміністративно-територіальних одиниць.

Також законопроект містить норми відносно удосконалення процедури представлення декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт шляхом встановлення вичерпного переліку підстав для її повернення.

Скорочений термін видачі технічних умов з 15 (а в окремих випадках цей термін складав 30 робочих днів) до 10-ти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви. Визначені також право замовника будівництва на застосування автономних систем інженерного забезпечення незалежно від наявності на відповідній території магістральних або інших інженерних мереж.

Крім того, проектом визначений принцип мовчазної згоди. Застосовувати його забудовник має право на 11-й робочий день з дня подачі їм в орган госархстройконтроля декларації про початок підготовчих робіт або декларації про початок будівельних робіт, якщо такі документи з якихось причин не були зареєстровані і не були повернені забудовникові. Якщо ж йдеться про отримання дозволу на початок будівельних робіт, то принцип мовчазної згоди забудовник може застосувати на 10-й день після напряму скарги на дії місцевого органу в Госархстройинспекции.

Джерело: Минрегион.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини