Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримські нотаріуси просять визначити їх статус і дозволити працювати

1 квітня 2014, 17:01
214
7
Реклама

Нотаріуси Криму оприлюднили звернення до голови уряду РФ Дмитра Медведєва і голови Ради міністрів АРК Сергію Аксенову, текст якого опублікувало видання Кримські новини.

Нотаріуси відмічають, що після зустрічі з представниками юстиції РФ і Криму 26 березня в Сімферополі залишилося незрозуміло, що робити колишнім нотаріусам України в Криму і населенню Криму без нотаріусів впродовж перехідного періоду.

При цьому позиція РФ така, що нотаріуси Криму, що працювали на підставі Свідчень, виданих Мінюстом України, зараз нотаріусами не рахуються і являються згідно п. 6 гл. ІІІ "Заходів по забезпеченню переходу" особами, що "претендують на збереження посади нотаріуса в нових умовах". Тобто, по суті, нотаріуси Криму - група безробітних.

"Усе це відбувається, незважаючи на п. 3 широко поширеного серед населення Криму маніфести "10 гарантій для Криму", згідно якого "усі отримані раніше свідчення, довідки, дипломи і дозволи, видані від імені державних органів АР Крим і України, зберігають свою силу і в повному об'ємі будуть визнані Російською Федерацією. Їх заміна на російські робитиметься в повідомному порядку після тривалого перехідного періоду", - говориться в зверненні.

"Більше того, на нараді 26.03.2014 року кримське керівництво натякнуло нам, що, якщо кому не подобається, можуть їхати на континентальну Україну. ...Депортація за професійною ознакою? Верховна Рада Криму нас обдурила? - запитують нотаріуси. - Чи, можливо, нотаріальним олігархам Криму вигідно зменшити кількість нотаріусів в Криму, користуючись перехідним моментом. Тим паче, що на вказаній нараді прямо вказувалося на невідповідність кількості нотаріусів Криму російським стандартам".

Також нотаріуси відмічають, що по кількості і складності здійснюваних нотаріальних дій, а відповідно до значущості в житті суспільства, нотаріат Криму в правовому полі України багато в чому перевершує нотаріат РФ. Тому не можна це значення відразу виключити з життя суспільства і відкласти на невизначений термін отримання нотаріусами Криму повноважень нотаріусів Росії, тим паче, що ці повноваження будуть надані нам в набагато меншому об'ємі за чинним законодавством РФ.

Це пов'язано з тим, що усі нотаріуси України в повному об'ємі здійснюють усі угоди з переходом права власності на нерухоме майно, іпотеки, запоруки, є реєстраторами реєстрів, реєструють самостійно перехід права власності на нерухоме майно, усі мають право оформлення спадку.

Нотаріуси Криму просять:

- визначити нормативним актом статус колишнього нотаріуса України в Криму на предмет здійснення ним нотаріальних дій в перехідний період;

- зберегти квоти для усіх діючих нотаріусів Криму на момент приєднання;

- спростити особам, що мають свідчення Мінюсту України на право заняття нотаріальною діяльністю на момент приєднання, отримання ліцензії РФ;

- дозволити особам, що не мають можливості проходити очне навчання, займатися самопідготовкою.


Читайте також:
Кримські нотаріуси припинили працювати;
Російські юристи приїдуть в Крим "перенавчати" суддів і нотаріусів;
РФ планує створити нотаріальну і адвокатську палати Республіки Крим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини