Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст розповів про перехід права власності на землю, на якій розміщено нерухоме майно

Реклама

Відповідно до вимог Земельного і Цивільного кодексів істотною умовою договору, що передбачає придбання права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, являється розмір і кадастровий номер земельної ділянки. Це роз'яснено в листі Мінюсту від 4 березня 2014 року № 13.1-32/120.

Згідно ст. 38 Закону "Про державний земельний кадастр" отримання витягання з Державного земельного кадастру про земельну ділянку є обов'язковим при здійсненні угод відносно земельної ділянки (окрім складання заповітів).

Відповідно до ст. 120 ЗК у разі придбання права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що знаходяться у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка придбала право власності на житловий будинок, розміщений на земельній ділянці, що знаходиться у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або його частину, на якій він розміщений, без зміни його цільового призначення.

Істотною умовою договору, що передбачає вибуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, являється кадастровий номер земельної ділянки, право на який переходить у зв'язку з придбанням права власності на ці об'єкти.

Розмір і кадастровий номер земельної ділянки, право на який переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, є істотними умовами договору, що передбачає придбання права власності на об'єкти (окрім багатоквартирних будинків).

Відповідно до ст. 638 ГК договір є ув'язненим, якщо сторони в належній формі досягли згоди за усіма істотними умовами договору. Істотними умовами договору є, зокрема, умови про предмет договору, умови, визначені законом як істотні.

З метою виконання новим власником житлового будинку (будівлі, споруди) вимогам ст. 377 ГК, згідно якої до особи, яка придбала право власності на таке нерухоме майно, повинно перейти право власності або право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни його цільового призначення в об'ємі і на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача), новий власник повинен вжити заходи по оформленню відповідних прав на земельну ділянку відповідно до Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини