Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МЗС розповіло, що саме підписали Україна і ЄС

Реклама

У листі від 28 березня 2014 року № 913/19-172/3-543 Міністерство закордонних справ направило анотації до політичних положень Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, підписаним 21 березня.

Згідно з досягнутими домовленостями з ЄС і згідно з Розпорядженням Президента України № 230/2014-рп "Про підписання політичних положень Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом, Європейською спільнотою по атомній енергії і їх державами-членами, з іншого боку", підписані наступні частини Угоди : Преамбула, Стаття 1, Розділи I, II і VII, а також Завершальний акт саміту між Україною і ЄС.

У Завершальному акті сторони підтвердили свої зобов'язання продовжити роботу з підготовки до підписання розділів III, IV, V і VI Угоди. З цією метою вирішено провести відповідні консультації по дипломатичних каналах, за результатами яких буде визначена дата і спосіб завершення процесу укладення Договору.

Преамбула констатує, що Україна є європейською країною, яка розділяє загальну історію і цінності з ЄС. Відзначається європейська ідентичність нашої держави і існування широкого цивільного консенсусу відносно її європейського вибору. Відзначається визнання Європейським Союзом європейських прагнень України і її європейського вибору. Також підкреслюється прихильність сторін дотриманню усіх положень Статуту ООН і принципів і зобов'язань, прийнятих у рамках ОБСЄ, а також підтверджуються зобов'язання сторін дотримувати принципи незалежності, суверенітету, територіальної цілісності і непорушності меж.

Стаття 1 Угоди визначає, що цілями асоціації між Україною і ЄС є зближення між сторонами на основі загальних цінностей, посилення політичного діалогу, співпраці у сфері юстиції, свободи і безпеки, а також в інших сферах загального інтересу, сприяння зміцненню світу в регіональному і міжнародному вимірах, посилення економічних і торгових стосунків з метою інтеграції України у внутрішній ринок ЄС.

Розділом I "Загальні принципи" визначено, що в основі асоціації лежить повага демократичних принципів, прав людини і основних свобод, верховенства права, суверенітету і територіальної цілісності, непорушності меж, вільної ринкової економіки, забезпечення належного управління, а також протидія поширенню зброї масового знищення, боротьба з корупцією і різними формами транснаціональної організованої злочинності і тероризму сприяння стійкому розвитку.

Розділ II "Політичний діалог і реформи, політична асоціація, співпраця і конвергенція у сфері зовнішньої політики і безпеки" визначає, що сторони розвиватимуть політичний діалог в усіх сферах, що представляють взаємний інтерес. Зокрема, передбачається поглиблення діалогу і співпраці і сприяння поступової конвергенції у сфері зовнішньої політики і безпеки, у тому числі торкається попередження конфліктів і антикризового управління, регіональної стабільності, роззброєння, нерозповсюдження, контролю над озброєннями і експортом зброї, а також поліпшення взаємовигідного діалогу в космічній сфері. Сторони зобов'язуються своєчасно і послідовно реагувати на спроби перешкодити цим принципам на усіх можливих рівнях політичного діалогу.

Угодою передбачено також посилення практичної співпраці, зокрема з метою забезпечення активнішої участі України в цивільних і військових операціях ЄС по подоланню кризових ситуацій, а також у відповідних навчаннях і тренуваннях, зокрема тих, що проводяться у рамках Загальної політики безпеки і оборони.

Сторони зобов'язуються використовувати потенціал військової і технічної співпраці. Зокрема, передбачено налагодження тісних контактів з Європейським оборонним агентством для обговорення питань, пов'язаних з вдосконаленням військових можливостей.

Визначені формати політичного діалогу, включаючи саміти, зустрічі на рівні міністрів, політичних директорів, членів парламентів, посадовців високого рівня, експертів військових структур і тому подібне

Відповідно до Розділом VII "Інституціональні, загальні і завершальні положення" створюються наступні органи:

- Рада асоціації - орган, що здійснює контроль і моніторинг застосування і виконання Угоди і періодичний перегляд її функціонування. Рада складається з членів Уряду України і членів Ради Європейського Союзу і Європейської Комісії. Засідання Ради проводяться регулярно на рівні міністрів щонайменше один раз в рік. Рада приймає обов'язкові рішення у сфері дії Угоди.

- Комітет асоціації - допоміжний орган Ради асоціації. Рада асоціації визначає обов'язки і порядок функціонування Комітету асоціації, в сферу відповідальності якого входить підготовка засідань Ради асоціації. Засідання Комітету асоціації проводяться не рідше за один раз в рік. Рада асоціації може делегувати Комітету будь-яке зі своїх повноважень, у тому числі повноваження приймати обов'язкові для виконання рішення.

- Підкомітети - допоміжні органи Комітету асоціації. Підкомітети звітують про свою діяльність Комітету асоціації на регулярній основі.

- Парламентський комітет асоціації - форум для членів Верховної Ради України і Європейського парламенту для проведення засідань і обміну думками.

- Платформа громадянського суспільства - форум для проведення засідань і обміну думками між представниками громадянського суспільства України, з одного боку, і членами Європейського економічного і соціального комітету, з іншого боку.

Окрім цього, сторонами досягнута домовленість, що правові підстави тимчасового застосування політичної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС відповідають аналогічному механізму, який, згідно п. 4 статті 486, застосовується до цього міжнародного договору в цілому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини