Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які судові рішення не виконуються органами Держказначейства?

Реклама

Державна казначейська служба роз'яснила, що згідно частини першої ст. 3 Закону "Про гарантії держави відносно виконання судових рішень" вона здійснює виконання рішень суду про стягнення засобів, боржником по яких є держорган в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання засобів з рахунків такого держоргану, а у разі відсутності у нього відповідних призначень - за рахунок засобів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду (бюджетна програма КПКВ 3504040 "Забезпечення виконання рішень судна, які гарантовані державою").

Не підпадають під вимоги Закону і не виконуються Держказначейством:

1. Судові рішення, стягувачем по яких є держорган, держпідприємство, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа, організація, які відносяться до комунальної власності.

2. Судові рішення зобов'язального характеру (наприклад, "зобов'язати суб'єкта владних повноважень провести донарахування і виплату грошової допомоги (компенсації, заробітної плати); зобов'язати суб'єкта владних повноважень зробити дії із стягнення засобів; зобов'язати провести витрати (виділити кошти, відкрити асигнування) відповідному суб'єктові владних повноважень; визнати дії протиправними і зобов'язати суб'єкта владних повноважень здійснити перерахунок посібника (компенсації, заробітної плати)"). Ця категорія рішень виконується органами державної старанної служби.

3. Судові рішення, боржниками по яких є органи Пенсійного фонду України. У органах Держказначейства відсутні рахунки органів ПФУ, з яких можна здійснювати безперечне списання засобів для виконання судових рішень, боржниками по яких є вказані органи. Фінансування пенсійних виплат і витрат на зміст органів ПФУ проводиться не через рахунки відкриті в органах Держказначейства, а через рахунки, відкриті у банках. Законодавством не передбачено повноважень Держказначейства на здійснення списання засобів з рахунків боржника, відкритих у банківських установах, такі права мають органи державної старанної служби.

4. Старанні документи по рішеннях судів про стягнення засобів або по рішенню, що набрало законної сили, боржниками по яких є визначені частиною першої ст. 2 Закони суб'єкти, видані або прийняті до 1 січня 2013 року.

5. Судові рішення про стягнення засобів з державного підприємства, установи, організації або юридичної особи, примусова реалізація майна якого забороняється відповідно до законодавства. Ця категорія рішень також виконується органами державної старанної служби. У випадку якщо рішення суду про стягнення засобів з державного підприємства або юрособи не виконані впродовж шести місяців з дня винесення постанови про відкриття старанного виробництва, його виконання здійснюється за рахунок засобів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду (тобто за бюджетною програмою КПКВ 3504040).

Відповідно до пункту 24 Порядку виконання рішень про стягнення засобів державного і місцевих бюджетів або боржників стягувачі, на користь яких прийняті рішення про стягнення засобів з рахунків боржника, подають в орган Держказначействау якому обслуговується боржник, а не в Держказначейство, документи:

- заява про виконання такого рішення з вказівкою реквізитів банківського рахунку, на який слід перерахувати засоби, або даних про перерахування засобів в готівковій формі через банки або підприємства поштового зв'язку, якщо вказаний рахунок відсутній;

- оригінал старанного документу;

- судові рішення про стягнення засобів (за наявності);

До заяви можуть додаватися інші документи, що містять відомості, які сприятимуть виконанню рішення про стягнення засобів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини