Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посадовці відповідатимуть за прибуток, не отриманий компанією?

31 березня 2014, 16:34
432
1
Реклама

Кабмін зареєстрував законопроект № 4586 відносно захисту прав інвесторів, яким врегульовані питання припинення повноважень і звільнення посадовців юрособи і посилення їх матеріальної відповідальності.

Нова редакція ч. 3 ст. 99 Цивільного кодексу передбачає, що повноваження члена виконавчого органу можуть бути у будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

Ст. 41 КЗоТ пропонується доповнити ще однією основою для розірвання договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов - припинення повноважень посадовців.

Розмір вихідної допомоги у такому разі складе не менше шестимісячного середнього заробітку (зміни в ст. 44 КЗоТ).

Також проектом пропонується викласти в новій редакції ч. 4 ст. 130 КЗоТ, встановивши, що на працівників не може бути покладена відповідальність за збиток, що відноситься до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що знаходився в стані крайньої необхідності. Відповідальність за не отриману підприємством, установою, організацією прибуток може бути покладена тільки на працівників, що є посадовцями.

Крім того, пропонується виключити з п.2 ч.1 ст.133 КЗоТ слова "випуску недоброякісної продукції, розкрадань, знищення і псування матеріальних, грошових або культурних цінностей". Відповідно, згідно п.2 передбачений такий випадок обмеженої матеріальної відповідальності працівників - керівники підприємств, установ, організацій і їх заступники, а також керівники структурних підрозділів і їх заступники - у розмірі заподіяного з їх вини збитку, але не більше свого середнього місячного заробітку, якщо збиток підприємству та ін. причинний зайвими грошовими виплатами, неправильною постановкою обліку і зберігання матеріальних, грошових або культурних цінностей, неприйняттям необхідних заходів до запобігання простоям.

Зміни передбачені також в ч. 4 ст. 89 ХК відносно того, що посадовці відповідають за шкоду, заподіяну ними хозобществу, в межах і порядку, передбачених законом, і в ч. 3 ст. 51 Закону про АТ в частині того, що цим законом, статутом та ін. визначається порядок роботи членів наглядової ради і виплати ним винагороди (у діючій редакції - в цьому переліку також вказана відповідальність членів награди).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини