Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я унормирует діяльність опікунських рад при лікарнях

31 березня 2014, 11:33
224
0
Реклама

Міністерство охорони здоров'я розробило проект наказу про твердження Зразкового положення про опікунську раду при установі охорони здоров'я - з метою удосконалення нормативної бази в частині, що стосується участі громадськості в охороні здоров'я.

Сучасна модель охорони здоров'я України передбачає можливість участі громадськості шляхом створення громадських консультативних або спостережливих рад. Проте, законодавством не врегульовані питання створення і функціонування опікунських рад при установах охорони здоров'я, основними завданнями яких є залучення добродійних засобів і інших ресурсів на невідкладні потреби установи охорони здоров'я, медичних працівників і пацієнтів, налагодження ефективних комунікацій між установами охорони здоров'я, громадськістю і державою і так далі

При цьому, в Україні на сьогодні діє близько 100 опікунських рад при установах охорони здоров'я, які на постійній основі роблять організаційну, матеріальну і іншу допомогу установам, медпрацівникам і пацієнтам. Проект наказу розроблений з метою впорядкування і приведення у відповідність положень вже існуючих опікунських рад при установах охорони здоров'я і забезпечення нормативної бази для створення нових.

Згідно з проектом, опікунська рада при установі охорони здоров'я є громадським консультативно-дорадчим органом, створеним з метою забезпечення права громадян на участь в управлінні і здійсненні громадського нагляду у сфері охорони здоров'я. Рада не є юридичною особою.

У склад ради можуть входити представники установи охорони(але не більше 1/5 від загальної кількості членів) здоров'я, громадських організацій і об'єднань, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, органів держвлади і органів місцевого самоврядування. Члени опікунської ради здійснюють свою діяльність на громадських засадах без відриву від своєї основної роботи або заняття.

Пропонується встановити такі основні завдання опікунської ради:

- сприяння ефективної діяльності установи шляхом участі у визначенні напрямів його розвитку і підготовці пропозицій по вдосконаленню діяльності;
- участь в плануванні і здійсненні заходів по залученню додаткових ресурсів на цільові потреби установи і пацієнтів;
- залучення добродійних засобів і інших ресурсів;
- существление громадського нагляду за використанням засобів, що поступили у вигляді добродійної допомоги і з інших джерел;
- встановлення і підтримка взаємодії установи з відповідними структурами, у тому числі зарубіжними, і сприяння в організації заходів по обміну досвідом;
- представництво інтересів і захист прав пацієнтів і працівників;
і інше.

Члени Опікунської ради будуть зобов'язані брати участь в засіданнях і виконувати рішення ради; інформувати керівництво установи, правоохоронні і інші органи про порушення правил використання об'єктів добродійної допомоги; у своїх вчинках дотримуватися високих норм моралі і етики; сприяти розвитку і зміцненню добродійності у сфері охорони здоров'я.

Проект опублікований на сайті Мінохоронздоров'я. Пропозиції і зауваження можна присилати впродовж місяця в письмовому і електронному виді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, E-mail: batovskaya@moz.gov.ua, dimitrenko@moz.gov.ua. Тел.(044) 254-06-52.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини