Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР дозволить створювати тимчасові виборчі дільниці за кордоном?

31 березня 2014, 10:25
226
0
Реклама

Група народних депутатів пропонує змінити деякі норми законів відносно забезпечення голосування за кордоном.

Законопроектом № 4595 пропонується внесення змін до законів "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів України", "Про Державний реєстр виборців", якими встановлюється порядок утворення зарубіжних виборчих дільниць на тимчасовій основі за межами дипломатичних установ України.

Зарубіжні виборчі дільниці на тимчасовій основі можуть існувати при українських інформаційно-культурних центрах, освітніх установах, земляческих громадах, інших громадських об'єднаннях українців по місцю компактного проживання громадян України за кордоном.

Такі виборчі дільниці утворюються ЦВК за уявленням МЗС, внесеним на підставі представлених у відповідній територіальній закордонній дипломатичній установі України звернень вказаних об'єднань на основі не менше 500 клопотань громадян України про відкриття виборчої дільниці по місцю їх компактного проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці відповідної іноземної держави.

Крім того, громадянам України за кордоном також надається право змінити місце голосування. Отже, по мотивованому зверненню виборця, який має право голосу на відповідних виборах або референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцеві місце голосування (виборча дільниця) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення в закордонне дипломатичне установі за місцем проживання або перебування виборця за кордоном треба подати не пізніше 15 днів до дня голосування.

Законодавчу ініціативу депутати пояснюють тим, чинне законодавство не надає можливості громадянам України за кордоном належним чином реалізувати своє виборче право.Так, по-перше, кількість виборчих дільниць обмежена кількістю українських дипломатичних установ, існуючих в цій країні, а по-друге, Закон про вибори народних депутатів передбачає, що зарубіжні виборчі дільниці можуть утворюватися з чисельністю більше, ніж 2 500 виборців (на практиці ця цифра збільшується у декілька разів).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини