Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Онопенко запропонував створити в Україні дисциплінарний суд

28 березня 2014, 17:51
195
1
Реклама

Судді України, як і усе українське суспільство, зацікавлені у відновленні довіри до судової владизаявив суддя ВСУ, голова Ради суддів України Василь Онопенко під час прес-конференції за проектом закону про відновлення довіри до судової влади в Україні (нагадаємо, відповідний проект був прийнятий у першому читанні, - ред.)

Як раніше повідомлялося, судді Верховного Суду надіслали лист ВР з пропозицією доручити люстрацію суддів оновленим склад УСЮ і ВККС.

За переконанням В. Онопенко, усі процеси, і запропонована люстрація суддів, зокрема, повинні відбуватися виключно в правовому полі, без самосудів і розправ. Також пан Онопенко вважає, що прийнятий Верховною Радою в першому читанні законопроект про люстрацію потребує серйозного і глибинного доопрацювання. Документ повинен пройти відповідну правову експертизу у Венеціанській комісії, а законодавцеві необхідно також врахувати пропозиції і зауваження самих суддів України.

В. Онопенко відмітив, що запропоновану законопроектом процедуру оцінки рішень суддів спеціальною Тимчасовою комісією не передбачено ні Конституцією України, ні чинним законодавством. Це можуть робити тільки суди вищої інстанції. Підмінити їх Тимчасова комісія, зрозуміло, не уповноважена.

Він також підкреслив, що відповідальність судді не може бути абстрактною. Отже цілком логічно, щоб відповідну перевірку дій суддів проводили Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія суддів України за умови істотного оновлення їх кадрового складу.

Крім того, на думку В. Онопенко, слідує створити в Україні спеціальний дисциплінарний судщо розглядає не лише скарги на дії судді, але і скарги самих суддів, якби вони рахували претензії до себе безпідставними.

Відновлення довіри до судової влади в Україні - це глибинний і тривалий процес, здійснити який шляхом прийняття тільки законопроекту неможливо, відмітив Василь Онопенко. Вирівнювання ситуації вимагає комплексного підходу - від масштабній переатестації суддів до розуміння суспільством того, що довіра до суду не можна відновити одним "зносом голів".

Джерело: ВСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини