Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правові підсумки 27 березня : ухвалені антикризові закони, спрощений доступ до публічної інформації та ін.

28 березня 2014, 09:00
5513
0
Реклама

Учора, 27 березня, Верховна Рада зібралася на засідання для прийняття важливих антикризових проектів. Втім, нардепи тільки з третьої спроби включили до порядку денного два урядові законопроекти - № 4576 про запобігання фінансовій катастрофі і № 4575 про внесення змін до Державного бюджету України. Арсеній Яценюк виступив з презентацією цих проектів. Потім депутати пішли на перерву для обговорення документів за участю представників уряду.

Антикризові закони по стабілізації економічної ситуації в країні ухвалені увечері - спочатку зміни до Держбюджетуа потім з другої спроби і Закон про запобігання фінансовій катастрофі.

Крім того, ухвалений Закон о спрощенні доступу до публічної інформації. Законом забезпечується публічність прийнятих рішень місцевими органами влади і доступ громадян до органів влади. Передбачається також значне розширення інформації, до якої громадяни мають право доступу. Закон покликаний створити прозорі умови і надати необмежений доступ ЗМІ до інформації, яка нині має гриф "Для службового користування".

Депутати також прийняли законодавчі зміни відносно мобілізації. Згідно з документом, громадянам України від 40 до 55 років надана можливість реалізувати конституційний обов'язок по захисту Батьківщини і її територіальної цілісності. Закон врегулює питання заклику на військову службу при мобілізації приватних підприємців без припинення їх підприємницької діяльності. Крім того, підвищуються соціальні гарантії військовозобов'язаних та ін.

У першому читанні прийняті проект про відміну збору утилізації і акцизу на переобладнання ТС, а також законопроект свободовцев про люстрацію суддів.

ЦВК зареєструвала другого кандидата в Президенти України - Юрія Бойка.

Сенатори американського Конгресу більшістю голосів проголосували за надання США гарантій Україні по кредитах на суму 1 млрд дол.

ВСУ назвав підстави визнання договори дарування недійсним; зробив правове укладення про кредитскладовою якого є правила користування кредитною картою; розповів про підстави для розірвання договору оренди землі; а також запропонував доручити люстрацію суддів УСЮ і ВККС.

Новини законотворчості:

- пропонується спростити отримання росіянами українського громадянства;
- проект закону про Національний бюро антикорупційних розслідувань;
- суддям у відставці можуть відмінити довічне грошове утримання;
- зміни в діяльності омбудсмана по захисту персональних даних;
- урядовий проект про внесення змін до законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики.


Анонси

Сьогодні, 28 березняпродовжить роботу Верховна Рада України - початок засідання запланований традиційно на 10:00.

Відбудеться Х Щорічний юридичний форум "Розвиток ринку юридичних послуг у Украине-2014" АЮУ, одно з найбільш знакових і важливих заходів року в юридичному середовищі. Цього року Форум стане не просто майданчиком для спілкування власників бізнесу і топ-менеджерів рейтингових юридичних фірм, але і місцем, де юристи зможуть закласти новий вектор в розвитку юридичного ринку. Програма велика і охоплює увесь спектр питань в області управління юридичним бізнесом.

ААУ запрошує на II Всеукраїнський весняний форум по цивільному праву і процесу "Київська весна". Форум покликаний створити платформу для обговорення насущних проблем, що виникають при здійсненні захисту у цивільних і господарських справах, обговорити проблемні питання у сфері земельних правовідносин, інтелектуальної власності, сімейного права, альтернативного дозволу суперечок, кредитування.

У приміщенні ВАСУ відбудеться чергове засідання Ради суддів адміністративних судів України. На засіданні, зокрема, планується розглянути питання про звернення у ВСУ про конституційність Закону відносно окремих питань судоустрою і статусу суддів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини