Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР спробує затвердити закон про антикорупційне бюро?

27 березня 2014, 14:45
1063
1
Реклама

Група депутатів зареєструвала проект Закону про Національне бюро антикорупційних розслідувань № 4573.

Нагадаємо, в травні 2013 р. депутати не змогли ухвалити закон про створення антикорупційного бюро. Крім того, раніше главою неіснуючого Бюро Майдан затвердив журналістку Тетяну Чорновіл.

Встановлюється, що Національне бюро утворюється Кабміном, який у свою чергу не може давати Бюро і його працівникам доручення, приймати акти з питань досудового розслідування по конкретних карних виробництвах. Директор Бюро призначається і звільняється з посади також КМУ.

Директором Бюро може бути громадянин України, не молодше 35 років, що має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою і здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, стану здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки. Він призначається на посаду відповідно до результатів відкритого конкурсного відбору на заміщення цієї посади.

Гранична чисельність працівників центрального апарату і територіальних органів Національного бюро складає 1300 чоловік.

Національне бюро здійснює:

- оперативно-розшукові заходи з метою попередження, виявлення, припинення і розкриття карних злочинів, віднесених законом до його перебування під слідством;

- досудове розслідування карних правопорушень, віднесених законом до його перебування під слідством;

- проводить перевірку на доброчесність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

- вживає заходи по розшуку засобів і іншого майна, які можуть бути предметом конфіскації або спеціальної конфіскації по карних правопорушеннях, віднесених до перебування під слідством Бюро, здійснює діяльність по розпорядженню засобами і іншим майном, на які накладений арешт;

- бере участь в здійсненні спеціальної перевірки осіб, що претендують на заняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; ін.

Для отримання повідомлень про карні правопорушення в Національному бюро створюється спеціальна телефонна лінія і забезпечується можливість подачі таких повідомлень через офіційний сайт Бюро і засобами електронного зв'язку.

Відмітимо, в проекті також встановлений розмір посадових окладів працівників Національного бюрозокрема, для працівників Бюро, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування - сума, кратна 15 розмірам мінімальної зарплати; а для директора Національного бюро - сума, кратна 50 розмірам мінімальної зарплати.

Також читайте: Юрособ зобов'яжуть запобігати корупції, а громадяни зможуть писати анонімки про хабарі- проект.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини