Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд запропонував доручити люстрацію суддів УСЮ і ВККС

27 березня 2014, 14:08
1003
1
Реклама

Судді Верховного Суду України звернулися до Верховної Ради з приводу законопроекту про відновлення довіри до судової системи № 4378-1.

Нагадаємо, комітет Кивалова рекомендував ВР до прийняття проект № 4378-1 як погоджений варіант замість розробленого Мінюстом проекту і інших альтернативних документів.

Судді відмічають, що у відновленні довіри до судової системи зацікавлено як суспільство, так і самих суддів. Проте цей процес повинен відбуватися з дотриманням міжнародних стандартів в області прав і свобод людини і незалежності судової влади, а також в спосіб, передбачений Конституцією і законами України.

Проектом пропонується створити не передбачений Конституцією орган - Тимчасову спеціальну комісію суддів, на яку покладені обов'язки по перевірці суддів. Аналіз рішень, які згідно ст. 3 проекти підлягатимуть перевірці, дозволяє зробити однозначний вивід - перевірятися будуть рішення, які мають чітко виражене політичне забарвлення.

Таким чином, йдеться не про відновлення довіри до судової системи, а про звільнення суддів, які розглядали справи, пов'язані з подіями в Україні починаючи з листопада 2013 р.

Судді вважають, що оновлення судової гілки влади в подібний спосіб тільки посилить ситуацію в країні.

Також в зверненні вони апелюють до досвіду Сербії, в якій після переатестації було звільнено велику кількість суддів. Але згодом ЕСПЧ поставив відновити цих суддів на їх посадах, що вже знайомо Україні у справі Волкова.

ВСУ упевнений, що перевірку суддів слід провести, але здійснювати її повинні оновлені склади Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів (нагадаємо, по дорученню Міністра юстиції ВККС почала розглядати скарги на суддів, що приймали рішення відносно протестуючих).

Судді просять депутатів не робити поспішних кроків і утриматися від прийняття проекту № 4378-1.

Джерело: ВСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини