Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособ зобов'яжуть запобігати корупції, а громадяни зможуть писати анонімки про хабарі, - проект

27 березня 2014, 09:42
1196
2
Реклама

Кабмін 25 березня зареєстрував законопроект № 4556 про внесення змін до законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України.

Проектом пропонується доповнити ст. 172-6 КоАП ч. 3 згідно якої представлення свідомо недостовірних відомостей в декларації про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру, передбаченою Законом "Про принципи запобігання і протидії корупції"спричиняє за собою накладення штрафу від 150 до 500 НМДГ.

Ряд змін пропонується в Карний Кодексзокрема, відносно поширення юрисдикції України на іноземців або осіб без громадянства, що не проживають постійно в Україні, якщо вони за межами України зробили в співучасті з посадовими особами-громадянами України, будь-який із злочинів, передбачених в статтях 368, 368-3, 368-4, 369 і 369-2 УК, або якщо вони пропонували, обіцяли, надали неправомірну вигоду таким посадовцям, або прийняли пропозицію, обіцянка неправомірної вигоди або отримали від них таку вигоду.

Проектом в іншій редакції викладена ст. 96-3 УК відповідно до якої підставами для застосування до юрособи заходів кримінально-правового характеру також являється незабезпечення або неналежне забезпечення виконання покладених на його уповноважене обличчя законом або засновницькими документами юрособи обов'язків по вжиттю заходів по запобіганню корупції, що привело до здійснення будь-якого із злочинів, передбачених ст. 209, 306, ч. 1 і 2 ст. 368-3, ч.1 і 2 ст. 368-4, ст. 369, 369-2 УК.

У зв'язку з вище вказаним відмітимо, що Закон "Про основи запобігання і протидії корупції" пропонується доповнити ст. 14-1, згідно якої юрособи забезпечують розробку і вжиття заходів по запобіганню корупції:

- встановлення правил і процедур по виявленню і запобіганню корупції в діяльності юрособи, розробка рекомендацій по їх застосуванню, встановлення правил етичної поведінки працівників юрособи, створення умов для конфіденційних повідомлень про їх порушення;

- здійснення власником або уповноваженим ним обличчям належного нагляду і контролю за дотриманням правил і процедур по виявленню і запобіганню корупції в діяльності юрособи;

- застосування заходів дисциплінарної відповідальності до осіб, що порушують такі правила і процедури, ін.

Також вказано, що до юрособи штраф застосовується виходячи з двократного розміру незаконного отриманого доходу. Більше того, суд може і не застосовувати штраф до юрособи, якщо досконала дія є злочином невеликої або середньої тяжкості і якщо заходи кримінально-правового характеру не були застосовані до такої юрособи впродовж 5 років з початку виробництва. Нагадаємо, зараз згідно ст. 96-7 УК суд може застосувати до юрособи штраф в розмірі від 5 до 75 тис. НМДГ.

У ст. 364-1 УК "Зловживання повноваженнями посадовцем юрособи частки права незалежно від організаційно-правової форми" зменшений розмір штрафу з 500-2 тис. НМДГ до 150-400 НМДГ, а також додані санкції у вигляді арешту, обмеження/позбавлення волі.

У рамках ст. 368-3 УК пропонується передбачити відповідальність не лише за підкуп посадовця юрособи частки права, але і за відповідну обіцянку. Те ж саме торкається ст. 369, 369-2 УК.

Крім того, відмітимо, з ряду статей УК виключається така санкція як конфіскація засобів, товарів, грошей, цінностей і тому подібне. У зв'язку з цим, варто вказати, що проекті передбачений ряд доповнень відносно спеціальної конфіскації. На думку авторів проекту, спеціальна конфіскація полягає в примусовому безвідплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей і іншого майна у випадках, визначених Кодексом, за умови скоєння злочину чи суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого Особливою частиною УК.

У іншій редакції викладена ст. 354 УК - тепер нею передбачена відповідальність за підкуп будь-якого співробітника підприємства, установи або організації, а не тільки відносно держпідприємств та ін., як встановлено зараз.

Змінами в ГПК передбачено, що в справах про звільнення, притягненні до дисциплінарної відповідальності або застосування до працівника з боку керівника або працедавця заходів дії (переклад, атестація, зміна умов праці і тому подібне) у зв'язку з повідомленням таким працівником про порушення вимог Закону "Про принципи запобігання і протидії корупції" іншою особою обов'язок доведення правомірності рішень, що приймаються при цьому, досконалих дій покладається на відповідача.

Законопроектом також пропонується внести зміни до Закону "Про основи запобігання і протидії корупції", поклавши повноваження по здійсненню перевірок достовірності вказаних в деклараціях відомостей на центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну податкову політику, а також передбачається закріпити в Законі "Про банки і банківську діяльність" право вказаного органу отримувати у банків інформацію по вказаних в декларації відомостей при проведенні їх перевірки.

Проектом закріплена можливість повідомляти про корупційні правопорушення анонімно. Таке повідомлення підлягає розгляду, якщо приведена в нім інформація торкається конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини