Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують встановити в КПК порядок реабілітації

Реклама

Народні депутати від В "Батькивщина" подали у Верховну Раду законопроект № 4504 про внесення змін до Карний процесуальний кодекс (відносно порядку реабілітації, у тому числі реабілітації померлого).

Пропонується затвердити нову редакцію ст. 130 КПК: зберігається незмінною норма відсилання статті відносно відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю, проте уточнюється, що відшкодування шкоди особі, що незаконно притягає до карної відповідальності, здійснюється в порядку реабілітації.

Відповідно до законопроекту реабілітацією являється визнання особи таким, що вважається невинним в скоєнні певного карного злочину, а також подальше відшкодування заподіяного йому майнового і / або моральної шкоди, відновлення інших прав, свобод і інтересів особи, порушених у зв'язку з незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або судна.

Право на реабілітацію має:

1) виправданий;

2) підозрюваний, звинувачуваний, підсудний в карному виробництві, закритому на підставах :

- встановлена відсутність події карного злочину;

- встановлена відсутність в діянні складу карного злочину;

- не встановлені достатні підстави для доказу винності особи в суді і вичерпані можливості їх отримати;

- якщо прокурор відмовився від підтримки державного звинувачення, за винятком випадків, передбачених КПК.

3) засуджений - у разі повної або часткової відміни звинувачувального вироку суду і закриття карного виробництва на вказаних вище підставах;

4) особа, відносно якої застосовані примусові заходи медичного або виховного характеру, - у разі відміни визначення суду про застосування примусових заходів.

Також законопроектом визначено коло осіб, яким надається процесуальне право вимагати довдения слідства до кінця і наступного судового розгляду карного виробництва для вирішення питання про реабілітацію померлогопричому, окрім близьких родичів, в цей круг включаються також спадкоємці померлого і громадські організації. Спадкоємці мають право вимагати реабілітації померлого враховуючи свій законний інтерес в реабілітації, передбачений ст. 5 Закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" і ст. 5 Закону "Про порядок відшкодування збитку, заподіяного громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду". Громадські організації притягуються до цього круга за загальним принципом обліку громадської думки при обговоренні і ухваленні рішень з питань діяльності правоохоронних органів і посадовців у сфері зміцнення громадського порядку і законності, який закріплений ст. 2 Закону "Про демократичний громадянський контроль над Військовою організацією і правоохоронними органами держави". Таке процесуальне право громадських організацій може бути застосоване не лише для захисту репутації видатних громадських діячів після їх смерті, але і у випадках, коли, наприклад, слідчий для поліпшення показників ефективності своєї роботи закриває карне виробництво по одному або декількох нерозкритих злочинах у свяязи із смертю "підозрюваного", яким є померлий без родичів, без спадкоємців і навіть без певного місця проживання.

Згідно із законопроектом, офіційні вибачення від імені держави реабілітованій особі повинен приносити судоскільки таке вибачення матиме справжню цінність лише тоді, коли воно підкріплене авторитетом правосуддя і спрямоване на зміцнення авторитету правосуддя, тоді як відповідно до ст. 124 Конституції правосуддя в Україні здійснюється виключно судами.

Нагадаємо, 13 березня ВР прийняла за основу законопроект Сергія Пашинского № 4389 "Об реабілітації осіб, які були незаконно засуджені".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини