Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Справа Бугая" : адвокати вимагають дотримання законів

24 березня 2014, 12:35
719
23
Реклама

Сьогодні, 24 березня, відбулася прес-конференція з приводу порушення прав адвоката Дениса Бугаяякий був затриманий 21 березня 2014 р. слідчим Генеральної прокуратури з порушеннями вимог ст. 23 Закони "Про адвокатуру і адвокатську діяльність". Адвокат був затриманий на підставі ст. 208 КПК України за підозрою в скоєнні злочину, здійсненого в період часу з 2009 року по 2013 рік.

Відмітимо, що про затримання не лише не було повідомлено в Раду адвокатів як того вимагає Закон, але і після того, як в ГПУ прибула голова Ради адвокатів м. Києва Інна Рафальская і зажадала все-таки відправити відповідне повідомлення, їй в цьому було відмовлено. Більше того, відмічає пані Рафальская, в протоколі про затримання Дениса Бугая було вказано, що воно відбувалося в її присутності. "Це зухвала фальсифікація" - говорить вона.

24 березня в 12.00 повинне відбутися судове засідання в Голосіївському районному суді м. Києва відносно обрання запобіжного Д. заходу Бугаєві. За словами адвокатів, що виступили на захист колеги, спроби провести це судове засідання тривали усі вихідні, у тому числі вночі. Як відмічає И. Рафальская, за станом на 3 години ночі 24 березня в суді не були зареєстровані ні матеріали справи, ні відповідне клопотання про обрання запобіжного заходу.

Денис Бугай, звільнення якого сьогодні вночі добилися його колеги, заявляє наступне: "Так, я є адвокатом Сергія Курченко, але це усього лише один з моїх клієнтів. Я не брав участь в незаконній діяльності. А подібні дії проти мене я розцінюю як перешкода адвокатської діяльності". Адвокат також відмічає, що не збирається ховатися від слідства або судувін готовий ходити на допити, співпрацювати із слідством, а також сподівається на справедливе розслідування і суд.

Денис Бугай подякував усіх своїх колег за підтримку, окрему вдячність виразив уповноваженим особам СБУ, яких вивчивши матеріали і встановивши факт порушення термінів утримання під вартою, застосували норми КПК по негайному звільненню затриманого після 60 годин утримання під вартою без обрання запобіжного заходу.

Колеги і захисники пана Бугая, коментуючи його затримання, відмічають, що зараз не йдеться про конкретну справу або людини, зараз під загрозу поставлено само існування інституту адвокатури в цілому.

Так, адвоката не повинні зіставляти з його клієнтом. "Мене турбує тенденція, коли адвокатів затримують і допитують відносно інформації, що становить адвокатську таємницю- говорить Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковскаяяка також виступила на захист Д. Бугая. - Надалі ми виявимося за ситуації, коли адвокати просто боятимуться захищати своїх клієнтівщо ставить під загрозу само Право".

Ті порушення, які були допущені в справі Дениса Бугая, це продовження того, що відбувалося в міліції, прокуратурі і судах упродовж останніх 3 місяців, - стверджують адвокати.

"Що ми можемо сказати своїм клієнтам, якщо зараз 100-150 адвокатів не можуть відстояти одного колегу"?- запитує один із захисників Д. Бугая - адвокат Сергій Гребенюк.

Пан Гребенюк також вказує на ряд грубих процесуальних помилок. Більше того, говорить він, учора нашого клієнта від нас цілеспрямовано ховали, слідчий спочатку не відповідав на дзвінки, а потім взагалі відключив телефон. "Полювання" на слідчого також почала і И. Рафальская з колегами, намагаючись добути клопотання про обрання міри припинення.

Крім того, С. Гребенюк констатує порушення презумпції невинності, адже Д. Бугая відразу ж назвали злочинцем.

У свою чергу Олексій Резниковвідмічає, що учора адвокати нарешті почали спокутувати свої гріхи мовчання. "Ми мовчали, коли труїли нашого колегу адвоката Сергія Власенко, а тепер почали діяти"- говорить адвокат, - "подібна ситуація вже мала місце колись з Сергієм Власенко, але тоді усе розвивалося не настільки оптимістично. У цій ситуації вектор подій змінився у бік русла закону і ми сподіваємося, що дотримання норм закону матиме місце і надалі".

Якщо адвокат скоїв злочин, то він має бути покараний, але його провину треба довести з дотриманням вимог Закону, а не у такий спосіб, як відбувається зараз, стверджує А. Різників. Також в усьому цьому безладі і тотальному порушенні норм права А. Різників бачить бажання таким чином натиснути на клієнта Д. Бугая - Сергія Курченко, і переділити його активи відповідно.

У зв'язку з цим адвокати відмічають, що система працює як і раніше, нічого не змінилося. Зокрема Ольга Дмитриева повідомила, що на засіданні робочої групи в Мінюсті по розробці нового Закону про адвокатуру поставить питання про необхідність системних змін в усій правоохоронній системі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини